Hazai búzákból készült lisztek lipidjeinek vizsgálata I. : gliceridek és zsírsavösszetételük

Lásztity Radomir and Monori Sándor and Vincze Elek: Hazai búzákból készült lisztek lipidjeinek vizsgálata I. : gliceridek és zsírsavösszetételük. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 20-24. (1971)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_01-02_020-024.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_01-02_020-024.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Verfasser beschäftigten sich mit der Untersuchung der Lipide des einheimischen Weizenmehles BL 112. Die Lipide wurden mit Petroläther extrahiert. In den nach entsprechender Trennung gewonnenen Glyceriden wurden mittels Gaschromatographie die qualitativen und quantitativen Kennzahlen der Fettsäuren bestimmt. Mittels eines Berechnungsverfahrens wurden auch die prozentuellen Mengen der 4 Glyceridgrundtypen bestimmt. The study deals with the investigation of the lipids in the Hungarian wheat flour BL 112. Lipids were extracted by the petroleum ether method. In the glycerides adequately separated, the qualitative and quantitative data of fatty acids were established by gas chromatography. Also the percentage amounts of the four basic types of glycerides were established by calculation. Les auteurs s’occupent de-l’analyse des lipides de la farine du froment Hongrois BL 112. L’extraction des lipides s’est effectuée par la méthode ä l’éther de pétrole. Dans les glycérides séparés convenablement, on a déterminé la qualité et la quantité des acides gras. On a calculé le pourcentage des 4 types principaux de glycérides.

Item Type: Article
Other title: Prüfung der Lipide von aus einheimischen Weizen bereiteten Mehlen I. : Glyceride und deren Fettsäurezusammensetzung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1971
Number: 1-2
Page Range: pp. 20-24
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81060/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 23. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 15. 14:35
Last Modified: 2023. Sep. 15. 14:35
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81390

Actions (login required)

View Item View Item