Kristóf Árpád: Gyors módszer széndioxid tartalom meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 269-277. (1971)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_05-06_269-277.pdf Download (3MB) |
Abstract
Der Verfasser beschreibt eine einfache, manometrische Kohlensäurebestimmungmethode zur Untersuchung von kohlensäurehaltigen Getränken und carbonathaltigen Pulvern. Die Methode beruht auf der gut reproduzierbaren Druckänderung, welche von kohlensäurehaltigen Getränken im evakuierten Raume hervorgerufen wird. Zur Vereinfachung der Auswertung der Messungergebnisse gibt der Verfasser eine Tabelle an. A simple rapid method based on manometry is described by the author for the determination of carbon dioxide in beverages containing carbon dioxide and in powder mixtures containing carbonate. The method is based on the fact that in an evacuated space, a well reproducible change of pressure is created by beverages containing carbon dioxide. A table is given by the author in order to simplify the evaluation of the data of measurements. L’auteur décrit une méthode manometrique simple afin de déterminer la teneur en acide carbonique dans des boissons contenant de Pacidé carbonique et dans des poudres ä teneur en carbonates. La méthode se base sur le fait jque dans un espace evacué les boissons ä Pacidé carbonique produisent un changement reproductible de tension. Afin de simplifer Pévaluation des résultats des dosages, Pauteur a développé un diagrammé.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Rapid method for the determination of the contents of carbon dioxide ; Schnellmethode zur Bestimmung von Kohlendioxid |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1971 |
Number: | 5-6 |
Page Range: | pp. 269-277 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81063/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 276. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 18. 12:41 |
Last Modified: | 2023. Sep. 18. 12:41 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81424 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |