Gyors módszer széndioxid tartalom meghatározására

Kristóf Árpád: Gyors módszer széndioxid tartalom meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 269-277. (1971)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_05-06_269-277.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_05-06_269-277.pdf

Download (3MB)

Abstract

Der Verfasser beschreibt eine einfache, manometrische Kohlensäurebestimmungmethode zur Untersuchung von kohlensäurehaltigen Getränken und carbonathaltigen Pulvern. Die Methode beruht auf der gut reproduzierbaren Druckänderung, welche von kohlensäurehaltigen Getränken im evakuierten Raume hervorgerufen wird. Zur Vereinfachung der Auswertung der Messungergebnisse gibt der Verfasser eine Tabelle an. A simple rapid method based on manometry is described by the author for the determination of carbon dioxide in beverages containing carbon dioxide and in powder mixtures containing carbonate. The method is based on the fact that in an evacuated space, a well reproducible change of pressure is created by beverages containing carbon dioxide. A table is given by the author in order to simplify the evaluation of the data of measurements. L’auteur décrit une méthode manometrique simple afin de déterminer la teneur en acide carbonique dans des boissons contenant de Pacidé carbonique et dans des poudres ä teneur en carbonates. La méthode se base sur le fait jque dans un espace evacué les boissons ä Pacidé carbonique produisent un changement reproductible de tension. Afin de simplifer Pévaluation des résultats des dosages, Pauteur a développé un diagrammé.

Item Type: Article
Other title: Rapid method for the determination of the contents of carbon dioxide ; Schnellmethode zur Bestimmung von Kohlendioxid
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1971
Number: 5-6
Page Range: pp. 269-277
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81063/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 276. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 18. 12:41
Last Modified: 2023. Sep. 18. 12:41
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81424

Actions (login required)

View Item View Item