Aczél Attila and Selmeci György and Noske Ottó and Marik Mária: Butilhidroxitoluol (BHT) kimutatása és meghatározása étkezési sertészsírban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 129-134. (1972)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_129-134.pdf Download (1MB) |
Abstract
Die Verfasser wendeten zum Nachweis von Butylhydroxitoluol (BHT) in Tafel-Schweineschmalz die Methode von Würziger und Chandra an. Der Nachweis beruht auf der Farbreaktion des BHT mit 2,6-Dichlorchinon-Chlorimid in alkoholischer KOFI Lösung. Für die quantitative Bestimmung des BHT arbeiteten die Verfasser eine neue Methode aus, welche die Kontrollierung des BHT-Gehaltes von Schweinefett mit genügender Genauigkeit, zuverlässig ermöglicht. The method of Würziger and Chandra was used for the detection of butyl hydroxytoluene (BHT) in pig fat for human consumption. The detection is based on the colour reaction of BHT with 2,6-dichloroquinone chloroimide in ethanolic potassium hydroxide solution. For the quantitative determination of BHT in pig fat a novel method was developed that proved to be suitable for checking the BHT content of pig fat in a reliable way with an appropriate accuracy.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Detection and determination of butylhydroxytoluene (BHT) in pig fat for human consumption ; Nachweis und Bestimmung von Butylhydroxitoluol (BHT) in Tafel-Schweineschmal |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1972 |
Number: | 3 |
Page Range: | pp. 129-134 |
Language: | Hungarian, English, German, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81065/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 134. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 18. 15:33 |
Last Modified: | 2023. Sep. 18. 15:33 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81447 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |