Butilhidroxitoluol (BHT) kimutatása és meghatározása étkezési sertészsírban

Aczél Attila and Selmeci György and Noske Ottó and Marik Mária: Butilhidroxitoluol (BHT) kimutatása és meghatározása étkezési sertészsírban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 129-134. (1972)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_129-134.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_129-134.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Verfasser wendeten zum Nachweis von Butylhydroxitoluol (BHT) in Tafel-Schweineschmalz die Methode von Würziger und Chandra an. Der Nachweis beruht auf der Farbreaktion des BHT mit 2,6-Dichlorchinon-Chlorimid in alkoholischer KOFI Lösung. Für die quantitative Bestimmung des BHT arbeiteten die Verfasser eine neue Methode aus, welche die Kontrollierung des BHT-Gehaltes von Schweinefett mit genügender Genauigkeit, zuverlässig ermöglicht. The method of Würziger and Chandra was used for the detection of butyl hydroxytoluene (BHT) in pig fat for human consumption. The detection is based on the colour reaction of BHT with 2,6-dichloroquinone chloroimide in ethanolic potassium hydroxide solution. For the quantitative determination of BHT in pig fat a novel method was developed that proved to be suitable for checking the BHT content of pig fat in a reliable way with an appropriate accuracy.

Item Type: Article
Other title: Detection and determination of butylhydroxytoluene (BHT) in pig fat for human consumption ; Nachweis und Bestimmung von Butylhydroxitoluol (BHT) in Tafel-Schweineschmal
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1972
Number: 3
Page Range: pp. 129-134
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81065/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 134. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 18. 15:33
Last Modified: 2023. Sep. 18. 15:33
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81447

Actions (login required)

View Item View Item