Vízből kitenyésztett Streptococcus faecalis törzsek gyors differenciálása festék-gátlásos módszerrel

Hegedüs Jánosné: Vízből kitenyésztett Streptococcus faecalis törzsek gyors differenciálása festék-gátlásos módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 153-158. (1972)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_153-158.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_153-158.pdf

Download (1MB)

Abstract

Verfasser untersuchte die selektive antibakterielle Wirkung von Malachtigrtin, Kristallviolett, Safranin, basisches Fuchsin und Janusgrün zwecks Differenzierung von im Wasser nachgewiesenen Streptococcus Stämmen. Er stellte fest, dass im Falle einer entsprechenden Farbstoffkonzentration die Entwicklung der in Sero-Gruppe D gehörenden Stämme (vor allem Str. faecalis, Str. faecium und Str. durans) von Safranin und basischem Fuchsin nicht, von den anderen drei Farbstoffen jedoch gehemmt wird. The selective antibacterial effect of the dyes malachite green, crystal violet, safranine, basic fuchsin and Janus green was examined in order to check their suitability for distinguishing Streptococcus strains isolated from water. It was found that on applying these dyes in appropriate concentrations, safranine and basic fuchsin do not inhibit the growth of Streptococcus strains belonging to the D-sero-group (mainly of Str. faecalis, Sir. faecium and Sir. durarxs) whereas the other three dyes exhibited strong inhibiting effects. L’auteur a étudié Laction antibactérienne du vert malachite, du violet cristal, de la safranine, du fuchsin basique et du vert janus afin de distinguer entre les espéces de Streptococcus isolées de Геаи. II a établi qu’en utilisant une concentration appropriée de colorant, la croissance des souches de Streptococcus du groupe d’organes D (en premier lieu Streptococcus faecalis, Str. faecium et Str. durans) ne se fait pas inhibiter par la safranine et le fuchsin basique, mais 1 ’inhibition se produit en employant les trois autres colorants.

Item Type: Article
Other title: Rapid method for distinguishing strains of Streptococcus faecalis isolated from water, based on growth inhibition by dyes ; Rasche Differenzierung aus Wasser gezüchteter Streptococcus faecalis Stämme mit einer Farbstoff-Hemmungs-Methode
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1972
Number: 3
Page Range: pp. 153-158
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81065/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Additional Information: Bibliogr.: 157. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 19. 08:31
Last Modified: 2023. Sep. 19. 08:31
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81452

Actions (login required)

View Item View Item