Hegedüs Jánosné: Vízből kitenyésztett Streptococcus faecalis törzsek gyors differenciálása festék-gátlásos módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 153-158. (1972)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_153-158.pdf Download (1MB) |
Abstract
Verfasser untersuchte die selektive antibakterielle Wirkung von Malachtigrtin, Kristallviolett, Safranin, basisches Fuchsin und Janusgrün zwecks Differenzierung von im Wasser nachgewiesenen Streptococcus Stämmen. Er stellte fest, dass im Falle einer entsprechenden Farbstoffkonzentration die Entwicklung der in Sero-Gruppe D gehörenden Stämme (vor allem Str. faecalis, Str. faecium und Str. durans) von Safranin und basischem Fuchsin nicht, von den anderen drei Farbstoffen jedoch gehemmt wird. The selective antibacterial effect of the dyes malachite green, crystal violet, safranine, basic fuchsin and Janus green was examined in order to check their suitability for distinguishing Streptococcus strains isolated from water. It was found that on applying these dyes in appropriate concentrations, safranine and basic fuchsin do not inhibit the growth of Streptococcus strains belonging to the D-sero-group (mainly of Str. faecalis, Sir. faecium and Sir. durarxs) whereas the other three dyes exhibited strong inhibiting effects. L’auteur a étudié Laction antibactérienne du vert malachite, du violet cristal, de la safranine, du fuchsin basique et du vert janus afin de distinguer entre les espéces de Streptococcus isolées de Геаи. II a établi qu’en utilisant une concentration appropriée de colorant, la croissance des souches de Streptococcus du groupe d’organes D (en premier lieu Streptococcus faecalis, Str. faecium et Str. durans) ne se fait pas inhibiter par la safranine et le fuchsin basique, mais 1 ’inhibition se produit en employant les trois autres colorants.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Rapid method for distinguishing strains of Streptococcus faecalis isolated from water, based on growth inhibition by dyes ; Rasche Differenzierung aus Wasser gezüchteter Streptococcus faecalis Stämme mit einer Farbstoff-Hemmungs-Methode |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1972 |
Number: | 3 |
Page Range: | pp. 153-158 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81065/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia |
Additional Information: | Bibliogr.: 157. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 19. 08:31 |
Last Modified: | 2023. Sep. 19. 08:31 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81452 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |