Égetett szeszek Fe-, Cu-, Ca-, Mg-, Na-tartalmának meghatározása atomabszorpciós módszerrel

Varjú Mihály: Égetett szeszek Fe-, Cu-, Ca-, Mg-, Na-tartalmának meghatározása atomabszorpciós módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 4. pp. 207-212. (1972)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_04_207-212.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_04_207-212.pdf

Download (2MB)

Abstract

Der Verfasser untersuchte den Fe-, Cu-, Ca-, Mg- und Na-Gehalt verschiedener gebrannter Alkoholproben mittels der Atomabsorptions-Methode. Die Resultate der direkten Messung zeigten mit den - nach vorherier Aufschliessung erhaltenen — Resultaten eine gute Übereinstimmung. The content or iron, copper, calcium, magnesium and sodium in samples of spirits were determined by atomic absorption method. The results obtained by direct measurement were in a fair accordance with the data established after a previous decomposi-ion. A correlation was found between the colour of the samples and their content of iron and copper, respectively. The contents of calcium, magnesium and sodium depend on the quality of waters used in the manufacturing process.

Item Type: Article
Other title: Determination of the contents of Fe, Cu, Ca, Mg and Na in spirits by atomic absorption method ; Bestimmung des Fe-, Cu-, Ca-, Mg-, Na-Gehaltes von gebrannten Alkoholen vermittels der Atomabsorptions-Method
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1972
Number: 4
Page Range: pp. 207-212
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81066/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 212. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 19. 10:25
Last Modified: 2023. Sep. 19. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81463

Actions (login required)

View Item View Item