Aktuelle Aufgaben der staatlichen Qualitätskontrolle von Lebensmitteln in der DDR

Deckert Hans Joachim and Neumann Ralph and Molnár Pál: Aktuelle Aufgaben der staatlichen Qualitätskontrolle von Lebensmitteln in der DDR. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 211-228. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_211-228.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_211-228.pdf

Download (6MB)

Abstract

Szerzők ismertetik az NDK-ban a minőség fejlesztésére és biztosítására kialakított koncepciót. A KGST országokkal együttműködve kívánják fejleszteni a minőségjavítás módszereit és növelni a minőségellenőrzés hatékonyságát. Ismertetik az állami minőségellenőrző, vizsgáló és szabványosító szervezet (ÁSMW) feladatát és tevékenységét, valamint a szabványosítás szerepét, a KQ minőségmutatót, amelynek képzését bemutatják. Die in der DDR zur Qualitätsverbesserung und -Sicherung entwickelte Konzeption wird beschrieben. In Zusammenarbeit mit dem Rat für Wechselseitige Wirtschaftshilfe bestrebt man die Methoden der Qualitätsverbesserung zu entwickeln und den Wirkungsgrad der Qualitätskontrolle zu erhöhen. Die Aufgaben und die Aktivität der staatlichen Organisation zur Qualitätskontrolle, Untersuchung und Normung (ASMW), ferner die Rolle der Normung und des Qualitätsindexes werden beschrieben. Die Berechnungsweise dieses Indexes wird erklärt. The conception developed in the German Democratic Republic for the improvement of food quality and its maintenance is described. The aim is to develop further the methods of quality improvement and to increase the efficiency of quality control in cooperation with the COMECON countries. The task and the activity of the Governmental network of for quality control, analysis and standardization (ASMW), the role of standardization, and the quality index KQ are presented, and the way of establishing this index is described. Les auteurs décrivent la conception adoptée dans la RDA afin d’améliorer et assurer la bonne qualité des denrées. IIs désirent de développer, en collaboration avec les autres états du COMECON, les méthodes de l’amélioration de la qualité et augmenter l’efficacité du controle de la qualité. IIs décrivent les taches et l’activité de l’Organisation Étatique de Qualité, d’Analyse et de Standardisation (ASiMW), ainsi que le role de la standardisation et l’index de qualité KQ dönt ils présentent la formation.

Item Type: Article
Other title: Élelmiszerek állami minőségellenőrzésével kapcsolatos időszerű feladatok a Német Dem. Köztársaságban
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1974
Number: 5-6
Page Range: pp. 211-228
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszeripar - minőségellenőrzés - Németország, Élelmiszerellenőrzés - hatósági - Németország, Élelmiszerbiztonság
Additional Information: Bibliogr.: 222. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol, francia és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 21. 12:49
Last Modified: 2023. Sep. 21. 12:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81583

Actions (login required)

View Item View Item