Élelmiszereink fontosabb ásványi anyagai, meghatározásuk és biológiai jelentőségük

Cieleszky Vilmos: Élelmiszereink fontosabb ásványi anyagai, meghatározásuk és biológiai jelentőségük. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 3-4. pp. 131-150. (1955)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_131-150.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_131-150.pdf

Download (8MB)

Abstract

Szerző foglalkozik az emberi szervezetben a fontosabb ásványi anyagok mennyiségi arányával, biológiai hatásaival és a szükséglet kérdésével. Ism erteti az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által ez évben III. kiadásban megjelent Tápanyagtáblázat ide vonatkozó részleteit, az ezirányban folytatott kutatásokat és azokat a m akro- és m ikro-eljárásokat, amelyeket rutinszerűen végeznek az élelmiszerekben előforduló ásványi anyagok meghatározására. Az élelmi anyagok előzetes kezelésével, feldolgozásával, tárolásával és általában az étélkészítés alatt végbemenő változásokkal kapcsolatban kitér a toxikológiai vonatkozásokra és a még megengedhető férni szennyezések határértékeit illetően kiemeli a természetes tartalom ismeretének fontosságát. Rám utat arra is, hegy az ásványi anyagokkal kapcsolatos kutatások keretén belül tanulmányozni kell azokat az egyensúlyi állapotokat, amelyekben az ásványi anyagok az egyes élelmiszerekben és az emberi szervezetben szerepelnek, illetve amelyek kialakításában résztvesznek. Ez az út vezet a biológiai törvényszerűség pontosabb megismeréséhez. Javaslatokat tesz az e területen végzendő további kutatások főbb irányaira vonatkozóan. Verfasser bespricht die Mengenverhältnisse, die biologische Wirkungsweise und den Bedarf an den wichtigeren Mineralstoffen im menschlichen Organismus. Er zitiert einige diesbezügliche Daten aus der vom Institut für Ernährungswissenschaft herausgegebenen und in diesem Jahre bereits in der III. Auflage erschienenen Nahrungsm itteltabelle, w eist auf die in dieser R ichtung betriebenen Forschungen hin und teilt diejenigen M akro- und M ikroverfahren m it, w elch e zur B estim m ung der in den L ebensm itteln verkom m enden M ineralstoffe routinem ässig angew andt w erden. M it B ezugnahm e auf vorhergehende B ehandlung, A ufarbeitung, Lagerung und auf die bei der N ahrungsm ittelbereitung eintretenden V eränderungen w erden toxikologische B eziehungen beachtet und hinsichtlich der G renzw erte von M etallverunreinigungen die W ichtigkeit der K enntnis des natürlichen M etallgehaltes hervorgehoben. Es w ird darauf hingew iesen, dass bei den d ie M ineralstoffe betreffenden Forschungen ,auch diejenigen G leichgew ichtszustände beachtet w erden m üssen, w elch e zw isch en den M inerastoffen und den einzelnen L ebensm itteln bzw. dem m enschlichen O rganism us bestehen, oder in deren Z ustandekom m en die M ineralstoffe m itw irken. D ieser W eg führt zur genaueren Erkenntnis der biologischen G esetzm ässigkeiten. Schliesslich gibt der A utor g ew isse A nleitungen hinsichtlich der w eiteren F orschungsrichtung auf diesem Gebiete.

Item Type: Article
Other title: Die wichtigsten Mineralstoffe unserer Nahrungsmittel, deren Bestimmung und biologische Bedeutung
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1955
Volume: 1
Number: 3-4
Page Range: pp. 131-150
Language: Hungarian, German, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81600/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 149-150. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 22. 10:55
Last Modified: 2023. Sep. 22. 10:55
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81671

Actions (login required)

View Item View Item