Enyedi László: Disszociált ionok hatása a tészta kialakulására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 3. pp. 125-141. (1956)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_125-141.pdf Download (6MB) |
Abstract
1. A te r m ő terü let ta la já n a k tá p a n y a g a i k ö z ö tt jelenlevő oldott sók mennyisége és minősége olyan kapcsolatban van a lisztfeldolgozó ipari szempontból döntő liszttulajdonságokkal, melyeknek további vizsgálata célszerűnek látszik. 2. A lisztek alaptulajdonságai, különösen gyenge sikértulajdonságú liszteknél befolyásolhatók, s kedvezőbb irá n y b a m elto lhatok a kolloid sajátságokra ható oldatok alkalmazásával. 3. A tészta kialakulásánál fontos szerepük van a liszt h am ujában eredetileg kim utatható ásványi anyagoknak. 4. A vizsgálatok alapján nem látszik kizártnak, hogy a lisztek kedvező tulajdonságainak kialakítását m ár a szántóföldi művelés során irányítani lehet a liszttulajdonságokat befolyásolni képes sóoldatoknak a talaj tápanyagai közé juttatásával. 5. Az ilyen szem pontból végzett talajvizsgálatokat kapcsolatba kellene hozni az elérni kívánt liszt minőségi követelményeivel. 1. Zwischen Q u a n titä t u n d Q u alität der in dem B oden eines f r u c h tbaren Gebietes vorhandenen gelösten Salze und der vom Standpunkt der mehlaufarbeitenden Industrie entscheidenden Eigenschaften des Mehles besteht ein Zusammenhang dessen weitere Prüfung zweckmässig scheint. 2. Die G rundeigenschaften des Mehles sind besonders hei schwach kleberhaltigen Mehlen beeinflussbar und können durch Verwendung von auf kolloide Eigenschaften wirkenden Lösungen in Richtung der günstigeren Eigenschaften verschoben werden. 3. Bei der A usbildung des Teiges spielen die in der Asche des Mehles ursprünglich nachweisbaren mineralischen Substanzen eine grosse Rolle. 4. Auf G rund der U ntersuchungen scheint es nicht ausgeschlossen, dass man die Entstehung der günstigen Eigenschaften des Mehles bereits während des Ackerbaues beeinflussen kann undzwar durch Hinzufügung entsprechender Salzlösungen zu den Nährsubstanzen des Bodens. 5. B odenuntersuchungen von diesem S ta n d p u n k te au sg efü h rt müssten mit den Qualitätsanforderungen des erstrebten Mehles in Beziehung gebracht werden.
Item Type: | Article |
---|---|
Heading title: | Eredeti dolgozatok - beszámolók |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1956 |
Volume: | 2 |
Number: | 3 |
Page Range: | pp. 125-141 |
Language: | Hungarian, German, Russian |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81603/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 141. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 25. 12:25 |
Last Modified: | 2023. Sep. 25. 12:25 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81698 |
Actions (login required)
View Item |