Disszociált ionok hatása a tészta kialakulására

Enyedi László: Disszociált ionok hatása a tészta kialakulására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 3. pp. 125-141. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_125-141.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_125-141.pdf

Download (6MB)

Abstract

1. A te r m ő terü let ta la já n a k tá p a n y a g a i k ö z ö tt jelenlevő oldott sók mennyisége és minősége olyan kapcsolatban van a lisztfeldolgozó ipari szempontból döntő liszttulajdonságokkal, melyeknek további vizsgálata célszerűnek látszik. 2. A lisztek alaptulajdonságai, különösen gyenge sikértulajdonságú liszteknél befolyásolhatók, s kedvezőbb irá n y b a m elto lhatok a kolloid sajátságokra ható oldatok alkalmazásával. 3. A tészta kialakulásánál fontos szerepük van a liszt h am ujában eredetileg kim utatható ásványi anyagoknak. 4. A vizsgálatok alapján nem látszik kizártnak, hogy a lisztek kedvező tulajdonságainak kialakítását m ár a szántóföldi művelés során irányítani lehet a liszttulajdonságokat befolyásolni képes sóoldatoknak a talaj tápanyagai közé juttatásával. 5. Az ilyen szem pontból végzett talajvizsgálatokat kapcsolatba kellene hozni az elérni kívánt liszt minőségi követelményeivel. 1. Zwischen Q u a n titä t u n d Q u alität der in dem B oden eines f r u c h tbaren Gebietes vorhandenen gelösten Salze und der vom Standpunkt der mehlaufarbeitenden Industrie entscheidenden Eigenschaften des Mehles besteht ein Zusammenhang dessen weitere Prüfung zweckmässig scheint. 2. Die G rundeigenschaften des Mehles sind besonders hei schwach kleberhaltigen Mehlen beeinflussbar und können durch Verwendung von auf kolloide Eigenschaften wirkenden Lösungen in Richtung der günstigeren Eigenschaften verschoben werden. 3. Bei der A usbildung des Teiges spielen die in der Asche des Mehles ursprünglich nachweisbaren mineralischen Substanzen eine grosse Rolle. 4. Auf G rund der U ntersuchungen scheint es nicht ausgeschlossen, dass man die Entstehung der günstigen Eigenschaften des Mehles bereits während des Ackerbaues beeinflussen kann undzwar durch Hinzufügung entsprechender Salzlösungen zu den Nährsubstanzen des Bodens. 5. B odenuntersuchungen von diesem S ta n d p u n k te au sg efü h rt müssten mit den Qualitätsanforderungen des erstrebten Mehles in Beziehung gebracht werden.

Item Type: Article
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1956
Volume: 2
Number: 3
Page Range: pp. 125-141
Language: Hungarian, German, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81603/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 141. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 25. 12:25
Last Modified: 2023. Sep. 25. 12:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81698

Actions (login required)

View Item View Item