Gyors módszer tejek fekális szennyeződésének megközelítő pontosságú kémiai meghatározására

Kaffehr Béla: Gyors módszer tejek fekális szennyeződésének megközelítő pontosságú kémiai meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 49-54. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_049-054.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_049-054.pdf

Download (2MB)

Abstract

Zur raschen Feststellung der Verunreinigung der Milch können wir die nitratreduzierende Fähigkeit der Bacterien E. coli verwenden. Die durch Beisetzung von Natriumnitrat zur Milch elhaltene Nitritmenge kann man im Bleiacetat-serum mit photometrischer Methode bestimmen. Aus den so gewonnenen Extinctionswerten ist der Coli-titer mit Hilfe einer Kalibrationskurve auf unmittelbare Weise abzuschätzen.La capacité réduisante de l’entérocoque Coli envers les nitrates peut étre exploitée pour la détermination rapide de la souillure fécale du Iáit. Au cours de Г analyse, le dosage de la nitrite, résultante du nitrate de soude ajouté au Iáit, peut étre vérifié dans du sérum ä sous-acétate de plomb, au moyen photométrique. A base des valeurs d’extinction obtenues, le nombre des entérocoques Coli, ä l’aide de la courbe calibrée, peut étre évaluée immédiatement. The capability of E. coli to reduce nitrates proved suited for use in the quick determination of milk contamination by faeces. In this test, sodium nitrate is added to the milk sample and the quantity of nitrite formed during the test may be measured by photometry in a lead acetate serum. The coli number can be read directly from the extinction values obtained, applying a working curve.

Item Type: Article
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1957
Volume: 3
Number: 1-2
Page Range: pp. 49-54
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 53-54. ; összefoglalás angol, francia és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 26. 08:33
Last Modified: 2023. Sep. 26. 08:33
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81733

Actions (login required)

View Item View Item