Klórtartalmú növényvédőszerek kimutatása élelmiszerekben Beilstein-próbával

Gál Ilona Emma: Klórtartalmú növényvédőszerek kimutatása élelmiszerekben Beilstein-próbával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 103-105. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_103-105.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_103-105.pdf

Download (1MB)

Abstract

Verfasserin stellte fest, dass sich die Beilstein — Probe — bei Extraktion von wenigstens 1 mg Wirksubstanz — zum Nachweis von chlorhaltigen Pflanzenschutzmitteln in Lebensmitteln eignet. Das Verfahren besitzt einen vorversuchartigung Charakter. Die gewonnenen Extrakte können zu weiteren Versuchen verwendet werden, die zu entscheiden haben, ob es sich um die Gegenwart von DDT oder HCH handelt. According to the investigations of the author, the Beilstein test is suited for the detection of the presence of chlorine-containing plant protecting agents in foods when at least 1 mg of active agent is extracted. The method is, however, only of an informative character. The extracts obtained may be used for further investigations to prove whether DDT or HCH is present in the food sample. Suivant ce que l’auteur a constaté, l’épreuve selon Beilstein est capable ä prouver des préservatifs de plant ä teneur en chlore dans d’aliment, si dans le test ceux-ci se présentent ä une quantité au moins d’un mg. Le procédé est d’un caractére préliminaire; on peut faire usage des extraits, obtenus ä cette fagon, dans la suite des analyses, destinées ä décider s’il у a de DDT ou HCH dans les denrées en question.

Item Type: Article
Heading title: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1957
Volume: 3
Number: 1-2
Page Range: pp. 103-105
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 104. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 26. 11:00
Last Modified: 2023. Sep. 26. 11:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81741

Actions (login required)

View Item View Item