Élelmiszerek természetes ólomtartalmának és ólomszennyezettségének meghatározása

Sándi Emil and Pintér Margit and L. Huszár Veronika: Élelmiszerek természetes ólomtartalmának és ólomszennyezettségének meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 3-4. pp. 199-214. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_03-04_199-214.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_03-04_199-214.pdf

Download (6MB)

Abstract

Die sich auf das vom „Analytical Methods Committee'’ (13) empfohlene Verfahren gründende Methode ermöglicht die Bestimmung von Blei aus 1 —10 g Trockensubstanz auch in Gegenwart von störenden Substanzen. Prinzip der Methode: trockene Veraschung, Extrahierung des Bleis aus saurem Medium m ittels Dithiocarbamat, nasse Zerstörung des Extraktes und Bestimmung des Bleis mit einer „Monokölor” Dithizonmethode. Reproduzierbarkeit der Ergebnisse ist 30%, was hinsichtlich der Schwierigkeiten und dem Ziele des Verfahrens als befriedigend betrachtet werden kann. In der Arbeit sind auch die Ergebnisse der Untersuchung von 20 verschiedenen Substanzen enthalten. The method evolved on the basis of the procedure recommended by the Analytical Methods Committee (13) lends itself to the determination of lead in 1 —10 grams of dry substance, even in the presence of interfering substances. The principle of the method is dry ashing, extraction of lead from the acid extract witlTdithiocarbamate wet destruction of the liquid extract and determination of lead by a ’’monocolour” dithizone method. The reproducibility of the results ranges ± 30%, which is satisfactory considering the difficulties encountered and the scope of the method. Analytical values of 20. different subtances exam ined are presented as well.

Item Type: Article
Heading title: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1957
Volume: 3
Number: 3-4
Page Range: pp. 199-214
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81607/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 212. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 26. 12:30
Last Modified: 2023. Sep. 26. 12:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81750

Actions (login required)

View Item View Item