A dohány penészesedésének objektív vizsgálata katalázaktivitás alapján

Berky Ferenc: A dohány penészesedésének objektív vizsgálata katalázaktivitás alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (4) 9-10. pp. 236-241. (1958)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1958_09-10_236-241.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1958_09-10_236-241.pdf

Download (2MB)

Abstract

Der Verfasser beschreibt die zur Messung der Katalase aktivität dienenden M ethoden. E r ste llt einen Z usam m enhang zwischen der K ataleseak» tiv itä t u n d des V erschim m elungsgrades von T abak fest. V ersuch eines Nachweises der In fek tio n d u rch Schim m el m it dieser M ethode — noch vor der organoleptischen Feststellung der Schim m elbildung — fü h rte zu keinem positiven Ergebnis. Les m odes du m esurage de l’activ ité catalase у so n t exposées, en v érifian t ainsi la correlation entre l’activ ité catalase e t l’é ta t de la moisissure d u tabac. L ’établissem ent de la co n tam ination p a r la m oisissure ä cette m éthode, a v a n t l’exam en sensoriel, ne s’est pás révélé fructueux. M ethods for m easurem ents of th e catalase activ ity are survey ed b y th e author. A correlation was found betw een catalase activ ity ancl degree of m ouldiness of tobacco. A ttem p ts to detect the contam ination of tobacco b y mildews b y th is m ethod a t a d ate w hen m ouldiness is n o t y et detectable b y organoleptic investigations failed.

Item Type: Article
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1958
Volume: 4
Number: 9-10
Page Range: pp. 236-241
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81614/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 240. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 27. 13:57
Last Modified: 2023. Sep. 27. 13:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81810

Actions (login required)

View Item View Item