Spanyár Pál and Kevei Jánosné: Gyors eljárások fémek meghatározására élelmiszerekben komplexképző anyagokkal III. : vastartalom meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 1-2. pp. 4-10. (1961)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_004-010.pdf Download (2MB) |
Abstract
In der Arbeit werden 4, zur Bestimmung des Eisengehaltes von Lebensmitteln geeignete Methoden mitgeteilt. Die Methoden sind neue, von den Verfassern ausgearbeitete Variationen der а — а’ Dipiridyl bzw. der o-Phenpnthrolinverfahren bei Vorbereitung mit Trichloressigsäure, bzw. nasser Zerstörung. Four methods suitable for the determination of the iron cemtent of foos are presented. The methods are modifications of the dipvridyl and o-phenanthrolene procedures, respectively evolved by the authors, under a pre-treatment with trichloroacetic acid and humid destruction, respectively. L’article presente 4 méthodes propres pour le dosage du fer dans lés produits alimentaires. Ces méthodes sont des variations nouvelles des procédés a Та — a ’ dipiridyl et ä Го-phenantroline, respectivement, élaborées par les auteurs avec preparation á Pacidé trichloracétique ou par dissolution ä Pacidé sulfurique.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Schnellverfahren zur Bestimmung von Metallen in Lebensmitteln, vermittels Komplexbildender Stoffe III. : die Bestimmung des Eisengehaltes |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1961 |
Volume: | 7 |
Number: | 1-2 |
Page Range: | pp. 4-10 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Műszaki Könyvkiadó |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81625/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 9. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Oct. 02. 08:56 |
Last Modified: | 2023. Oct. 02. 08:56 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81896 |
Actions (login required)
View Item |