Gyors eljárások fémek meghatározására élelmiszerekben komplexképző anyagokkal III. : vastartalom meghatározása

Spanyár Pál and Kevei Jánosné: Gyors eljárások fémek meghatározására élelmiszerekben komplexképző anyagokkal III. : vastartalom meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 1-2. pp. 4-10. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_004-010.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_004-010.pdf

Download (2MB)

Abstract

In der Arbeit werden 4, zur Bestimmung des Eisengehaltes von Lebensmitteln geeignete Methoden mitgeteilt. Die Methoden sind neue, von den Verfassern ausgearbeitete Variationen der а — а’ Dipiridyl bzw. der o-Phenpnthrolinverfahren bei Vorbereitung mit Trichloressigsäure, bzw. nasser Zerstörung. Four methods suitable for the determination of the iron cemtent of foos are presented. The methods are modifications of the dipvridyl and o-phenanthrolene procedures, respectively evolved by the authors, under a pre-treatment with trichloroacetic acid and humid destruction, respectively. L’article presente 4 méthodes propres pour le dosage du fer dans lés produits alimentaires. Ces méthodes sont des variations nouvelles des procédés a Та — a ’ dipiridyl et ä Го-phenantroline, respectivement, élaborées par les auteurs avec preparation á Pacidé trichloracétique ou par dissolution ä Pacidé sulfurique.

Item Type: Article
Other title: Schnellverfahren zur Bestimmung von Metallen in Lebensmitteln, vermittels Komplexbildender Stoffe III. : die Bestimmung des Eisengehaltes
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1961
Volume: 7
Number: 1-2
Page Range: pp. 4-10
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81625/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 9. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 02. 08:56
Last Modified: 2023. Oct. 02. 08:56
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81896

Actions (login required)

View Item View Item