A csirázottság mértékének meghatározása

Simonyi Gézáné and Bodnár Magdolna: A csirázottság mértékének meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 1-2. pp. 25-28. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_025-028.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_025-028.pdf

Download (1MB)

Abstract

Zur topographischen Prüfung von fortwirtschaftlichen Samen erwies sich die l%ige wässerige Lösung von 2, 3, 5 Triphenyltetrazoliumchlorid am geeignetsten. Die Reaktion erfolgt ausschliesslich im intakten Keimgewebe, zeigt daher das prozentuale Verhältnis der „lebensfähigen”, bzw. „keimungsfähigen” Samen an. Die Prüfmethode kann auch bei zur Lagerung bestimmten Getreide angewandt werden, in diesem Falle drücken die nicht reagierenden, also farblos gebliebenen Körner prozentual den Keimungsgrad des untersuchten Getreides aus. In the topographic investigation of forestic seeds, a 1% aqueous solution of 2. 3. 5 triphenyl tetrazolium chloride proved to be suited. Namely, reaction only accurs with intact germ tissues, thus the percentage of ’’viable” and ’’germinating” seeds, respectively, in the investigated seed samples can be determined. This method of investigation can also be used in examining cereals prior to storage in that the number of non reactibg, i. e. colourless seeds disclosses the percentage of the ’’germinated” seeds in the investigated cereal.

Item Type: Article
Other title: Die Bestimmung des Keimungsgrades
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1961
Volume: 7
Number: 1-2
Page Range: pp. 25-28
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81625/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - mérés - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 27. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 02. 09:29
Last Modified: 2023. Oct. 02. 09:29
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81899

Actions (login required)

View Item View Item