Oldható szénhidrátok pörkölés közbeni változásának papírkromatográfiás vizsgálata

Nedelkovits János: Oldható szénhidrátok pörkölés közbeni változásának papírkromatográfiás vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 4-5-6. pp. 98-102. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_04-05-06_098-102.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_04-05-06_098-102.pdf

Download (2MB)

Abstract

Verfasser untersuchte die Änderung der löslichen Kohlenhydrate von bei verschiedenen Temperaturen gerösteten Rohstoffen der Kaffeemittel vermittels papierchromatographischen Verfahren. Bei der papierchromatographischen Analyse des Mono- und Oligosaccharidgehaltes der zu seinen Untersuchungen verwendeten Produkte wies er die Anwesenheit von Glykose, Saccharose, Fructose und Raffinose nach. Er stellte fest, dass die einzelnen unbekannten Oligosaccharide aus Glykose- und Fructose-Komponenten bestehen. Changes in the content of soluble carbohydrates of various raw materials of coffee surrogates roasted at different temperatures were investigated by paper chromatography. On analyzing by paper chromatography the content of mono and oligosaccharides in the products examined, the presence of fructose, glucose, sucrose, maltose and raffinose was detected. Some unknown oligosaccharides proved to consist of glupose and fructose as components. L’auteur a étudié par Chromatographie les changementes des hydrates de carbone solubles des matieres premieres de l’industrie cafétiere torréfiées ä diverses temperatures. Ses recherches lui ont permi de déceler la presence du fructose, du glucose, du saccharose, du maltose et du raffinose dans les produits soumis ä l’analyse par Chromatographie. II a établi que les divers oligosaccharides inconnus sont composés de constituents ä glucose et ä fructose.

Item Type: Article
Other title: Chromatographische Prüfung der Änderung löslicher Kohlenhydrate während des Röstprozesses
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1961
Volume: 7
Number: 4-5-6
Page Range: pp. 98-102
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81627/
Uncontrolled Keywords: Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 101. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 02. 14:02
Last Modified: 2023. Oct. 02. 14:02
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81918

Actions (login required)

View Item View Item