Megfigyelések a vanillincukor elszíneződésével kapcsolatban

Berki Ferenc: Megfigyelések a vanillincukor elszíneződésével kapcsolatban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (8) 3-4. pp. 115-120. (1962)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_03-04_115-120.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_03-04_115-120.pdf

Download (2MB)

Abstract

Verfasser stellte mit Hilfe von Lagerungsversuchen Beobachtungen hinsichtlich der grau-rosafarbenen Verfärbung des Vanillinzuckers an. Auf Grund der Versuche wird gefolgert, dass die Verfärbung des Vanillinzuckers während der Lagerung von Verunreinigungen des Zuckers hervorgerufen wird. Deshalb muss zur Fabrikation des Vanillinzuckers womöglich von Verunreinigungen des Zuckers freier, raffinierter Kristallzucker verwendet werden. On carrying out storage tests, the grey and pinkish colouration of vanillin sugar (pulverized sugar flavoured with vanillin) was studied by the author. From the observations made during these experiments, the author concludes that colourations during the storage of vanillin-flavoured sugar are due to contaminations. Thus, it is advisable to use, on preparing vanillin sugar, only refined crystal sugar free of contaminations present in unrefined sugar. Au cour d’essais d’entreposage l’auteur a fait des observations concernant la décoloration grise-rose du sucre vanillé. II en déduit que la décoloration du sucre vanillé au cour de l’entreposage est causée par les impuretés du sucre. Pour la fabrication du sucre vanillé il faut done se servir autent que possible de sucre cristallisé raffiné, exempt des matiéres qui torment d’ordinaire les impuretés du sucre.

Item Type: Article
Other title: Beobachtungen über die Verfärbung des Vanillinzuckers
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1962
Volume: 8
Number: 3-4
Page Range: pp. 115-120
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81632/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 03. 15:38
Last Modified: 2023. Oct. 03. 15:38
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81983

Actions (login required)

View Item View Item