Diklórfenol meghatározása pálinkában

Lóránt Béla: Diklórfenol meghatározása pálinkában. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (8) 5-6. pp. 158-160. (1962)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_05-06_158-160.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_05-06_158-160.pdf

Download (1MB)

Abstract

In der Arbeit wird die Bestimmung des als industrielle Verunreinigung in die Obstmaische und von hier aus in den Branntwein gelangten 2,4 Dichlorphenols beschrieben. Bei der Alkalischmelze des Dichlorphenols bildet sich Alkalichlorid, welches argentometrisch bestimmbar ist. Auf Grund des Chlorgehaltes kann der Dichlorgehalt berechnet werden. The determination of 2,4-dichlorophenol present as an industrial contamination in fruit mash and passing from this latter to the distilled brandy is described. On melting with alkali, dichlorophenol converts into alkali chloride which can be determined by argentometry, and the original content of dichlorphenol may be calculated on the basis of the chlorine content. L’article décrit le mode du dosage du 2 - 4 dichloro-phénol introduit: contamination industrielle dans le marc et de la dans le l’eau-devie au cours de la destilattion. En faison fondre le dichloro-phénol avec de l’alcali se forme du chlorure d’alcali que Гоп peut doser par argentométrie. La teneur en dichloro-phénol est obtenue par le caícul.

Item Type: Article
Other title: Bestimmung von Dichlorphenol in Branntwein
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1962
Volume: 8
Number: 5-6
Page Range: pp. 158-160
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81633/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 03. 15:53
Last Modified: 2023. Oct. 03. 15:53
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81989

Actions (login required)

View Item View Item