Halogéntartalmú anyagok meghatározása kozmetikai és szappanipari készítményekben

Lóránt Béla: Halogéntartalmú anyagok meghatározása kozmetikai és szappanipari készítményekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (8) 5-6. pp. 161-166. (1962)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_05-06_161-166.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_05-06_161-166.pdf

Download (2MB)

Abstract

Den Erzeugnissen der kosmetischen Industrie werden wegen ihrer bakteriziden Wirkung chlorhaltige Phenolderivate einverleibt. Bei der Alkalischmelze dieser Derivate entsteht Alkalichlorid, welches argentometrisch bestimmt werden kann. Bei den einzelnen Analysen müssen immer auch Blindproben mitlaufen. In the products of the cosmetic industry, chlorinecontaining phenol derivatives are present, applied as bactericidal agents. On melting these products with alkali, alkali chloride forms which latter can be determined by argentometry. It is advisable to carry out blank tests along with each determination. Dans les produits de l'industrie des cosmétiques Гоп emploie des dérivés phénoliques chlorurés ä cause de leur effet bactéricide. En les faisant fondre aves des alcali et sa forme du chlorure d’alcali, que Гоп dose par argentométrie. A chaque essai il faut aussi faire un essai á blanc.

Item Type: Article
Other title: Bestimmung halogenhaltiger Rohstoffe in kosmetischen und, seifen industriellen Erzeugnissen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1962
Volume: 8
Number: 5-6
Page Range: pp. 161-166
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81633/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 165. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 04. 08:22
Last Modified: 2023. Oct. 04. 08:22
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81990

Actions (login required)

View Item View Item