Adatok az etilalkohol (víztelenített szesz) kozmaolaj tartalmának meghatározásához

Kolos Ede and Fersch Ilona: Adatok az etilalkohol (víztelenített szesz) kozmaolaj tartalmának meghatározásához. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (10) 1-2. pp. 20-24. (1964)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1964_01-02_20-24.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1964_01-02_20-24.pdf

Download (1MB)

Abstract

Verfasser bestimmten den Fuselölgehalt von Alkohol (entwässerter Sprit) in Isoamylalkohol ausgedrückt, zwischen den Grenzen 25 /ig-2,5 mg/g in Anwesenheit von 10-20 /tg/ml Acetaldehyd mittels einem 1 %-igen wässerigen Furfurol-Reagens. Bei einer Wellenlänge von 540 um die spezifische Extinktion (E) ergibt sich aus dem Mittelwert von 10 Messungen für 20,14. Fehlergrenze der Bestimmung ±1,1%. The content of fusel oils in ethanol (anhydrous spirit) within the limits from 25 jttg to 2.5 mg per gram, expressed as isoamylalcohol were determined by the authors in the presence of 10 to 20 jUg/ml of acetaldehyde at the wave-length ' 540 nm with the aid of a 1 % aqueous furfural reagent. The specific extinction (E}<yo cm) ranged 20.14 (average of 10 measurements). The error of the determination was ± 1.1%. Les auteurs ont déterminé la teneur en fusel des l’alcool ethylique (alcool déhydraté), entre les limites de 25 á 2,5 mg/g en présence de 10 a 20 ml d’aldehyde acétique, par une solution aqueuse de furfurol a 1 %, sur la longueur d’onde de 540 mm. L’extinction specifiqe ext 20,14, la moyenne de 10 determinations. L’erreur de la détermination est ±1,1%.

Item Type: Article
Other title: Beiträge zur Bestimmung des Fuselölgehaltes von Aethylalkohol
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1964
Volume: 10
Number: 1-2
Page Range: pp. 20-24
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81643/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 23. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 06. 08:09
Last Modified: 2023. Oct. 06. 08:09
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82091

Actions (login required)

View Item View Item