Mikrobák zsírbontásának vizsgálata szilárd táptalajon

Bíró Géza and Szántó Sándor and Forrás Zsuzsanna: Mikrobák zsírbontásának vizsgálata szilárd táptalajon. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (10) 5-6. pp. 132-135. (1964)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1964_05-06_132-135.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1964_05-06_132-135.pdf

Download (1MB)

Abstract

Auf einem, eine Fettemulsion enthaltenden Nähragar rufen die Mikroorganismen zuerst ein Durchscheinendwerden des Nährbodens, später eine Trübung des die Kolonie umgebenden Hofes hervor. Der Nährboden eignet sich zur Untersuchung einiger Bakterienteststämme, sowie zur Keimzählung. Versuche hinsichtlich der Qualität der Fettzersetzung auf dem Nährboden konnten nicht durchgeführt werden. In an agar-agar nutrient containing fat emulsion, on the effect of fat-decomposing microbes at first the nutrient becomes transparent, than the halo around the colony of bacteria turns opaque. The nutrient lends itself to the investigation of strains of bacteria and to bacterial counts as well. However, it was not possible to carry out in this nutrient investigations into the nature of fat decomposition. Sur un milieu nutritif á gélose contenant de l’emulsion de graisse les microbes decomposant les graisses rendent d’abord translucide le milieu nutritif, ensuite l’aréole autour de la colonie s’obscurcit. Le milieu nutritif peut servir pour l’étude des differentes races et pour le recensement des germes. L’on n’a pás réussi a faire des essais concernant la nature de la décomposition des graisses sur ce milieu.

Item Type: Article
Other title: Prüfung der Fettzersetzung der Mikroorganismen auf festem Nährboden
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1964
Volume: 10
Number: 5-6
Page Range: pp. 132-135
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81645/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Additional Information: Bibliogr.: 134. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 06. 12:07
Last Modified: 2023. Oct. 06. 12:07
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82107

Actions (login required)

View Item View Item