Szőke Katalin and Krámer Magda and Lindner Károly: Sorozatvizsgálatokhoz alkalmas eljárás lipoidok és lipoidfrakciók gyors metilészterezésére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (10) 7-8. pp. 196-199. (1964)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1964_07-08_196-199.pdf Download (1MB) |
Abstract
Verfasser arbeiteten eine vereinfachte Methode zur Darstellung der Fettsäure-Methylester aus, welche zur gaschromatographischen Analyse der Fettsäuren-Zusammensetzung verschiedener Lipoidfraktionen benötigt werden. Mit Hilfe dieser Methode können die Ester ohne Eluierung der vermittels Schichtenchromatographie getrennten Lipoidfraktionen serienweise binnen ungefähr 45 Minuten dargestellt werden. A simplified method was evolved for the preparation of the methylates of fatty acids required in the gas chromatographic analysis of the fatty acid composition of the various lipid fractions. On applying the described method, the methylates can be prepared in a serial operation in 45 minutes, without the elution of the lipid fractions separated by layer chromatography. Les auteurs ont élaboré une méthode simplifiée pour la préparation des éters méthyliques des acides gras qui sont nécessaires pour l’analyse chromatographique gazeuse des acides gras des diverses fractions lipoídes. A Pacidé de la méthode décrite les éters peuvent étre préparés en série en 45 minutes environ sans eluation des fractions de lipoídes séparées par le procédé chromatographique.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Für Serienuntersuchungen geeignetes Verfahren zur raschen Methylesterisierung von Lipoiden und Lipoidfraktionen |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1964 |
Volume: | 10 |
Number: | 7-8 |
Page Range: | pp. 196-199 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81646/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer Megjegyzések: Bibliogr.: 159. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Additional Information: | Bibliogr.: 198. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Oct. 06. 12:42 |
Last Modified: | 2023. Oct. 06. 12:42 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82115 |
Actions (login required)
View Item |