Les défis constitutionnels du pouvoir judiciaire dans les systèmes juridiques post-socialistes d'Europe centrale et orientale

Badó Attila and Cheesman Samantha Joy: Les défis constitutionnels du pouvoir judiciaire dans les systèmes juridiques post-socialistes d'Europe centrale et orientale. In: Acta Universitatis Szegediensis : forum : acta juridica et politica, (12) 2. pp. 5-21. (2022)

[thumbnail of juridpol_forum_012_002_005-021.pdf] Cikk, tanulmány, mű
juridpol_forum_012_002_005-021.pdf

Download (238kB)

Abstract

A tanulmány a közép-kelet európai országok igazságszolgáltatási rendszereinek alapvető problémáit, a vizsgált jogrendszerek elmúlt évtizedekben megvalósított, vagy folyamatban lévő reformkísérleteit mutatja be. A szerzők a bíróságok központi igazgatási formáinak öszszehasonlító vizsgálatára vállalkoznak és azt mutatják be, hogy a bírói függetlenség és elszámoltathatóság jól ismert szempontjai milyen mértékben játszanak szerepet az egyes jogrendszerekben. Az elemzés középpontjában a bírói függetlenség fogalma és aktuális helyzete áll, ami az Európai Unió tagállamai, vagy az éppen csatlakozni kívánó országok szempontjából különös jelentőséggel bír. A szovjet blokk közös történelme és az azt követő rendszerváltás azonos jellemzői ellenére az intézményi megoldások sokfélesége jellemzi ma a közép-kelet európai országokat. A sokféleség mellett a legfőbb azonos vonást az jelenti, hogy a rendszeresen bekövetkező reformok ellenére a függetlenség és az elszámoltathatóság viszonya továbbra is problematikus ezekben az országokban. A reformokból arra lehet következtetni, hogy a függetlenség és az elszámoltathatóság viszonyának rendezési igénye, vagy éppen kényszere mindenütt jelen van a hatalommegosztással kapcsolatos vitákban.

Item Type: Article
Other title: Az igazságszolgáltató hatalom alkotmányos kihívásai a közép-kelet európai posztszocialista jogrendszerben
Journal or Publication Title: Acta Universitatis Szegediensis : forum : acta juridica et politica
Date: 2022
Volume: 12
Number: 2
ISSN: 2063-2525
Page Range: pp. 5-21
Language: Hungarian, French
Place of Publication: Szeged
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/82160/
Uncontrolled Keywords: Igazságszolgáltatás - Közép-Kelet Európa
Additional Information: Bibliogr. a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.06. Political science
Date Deposited: 2023. Sep. 13. 14:44
Last Modified: 2023. Sep. 13. 14:44
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82161

Actions (login required)

View Item View Item