Determination of physical parameters for different edible oils

Cozma Antoanela; Velciov Ariana; Mihuţ Casiana; Duma-Copcea Anisoara; Mircov Vlad Dragoslav; Popescu Sofia; Radu Florina; Rotariu Lia; Stoin Daniela; Ersilia Alexa; Rada Maria: Determination of physical parameters for different edible oils.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2024_088-092.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2024_088-092.pdf

Letöltés (385kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Edible oils are vegetable fats, which are used in food in various forms: for frying, in salads, in batters, in cakes, etc. Among the many characteristics that are standardized for oils, some are especially important to traders and especially for the consumers namely: color, smell, density, viscosity, melting point, smoke point, boiling point, flame behavior, light resistance, rancidity resistance, etc. This paper presents the results obtained from the analysis of five types of local edible oils: sunflower, soybean, rapeseed, corn and pumpkin oil. The following physicochemical parameters have been determined: refractive index, density, viscosity, surface tension and acidity (as oleic acid). The physico-chemical analyzed parameters shows different values, depending on the nature of the analyzed oil: 1.4704 (sunflower oil) – 1.4742 (soybean oil), for refractive index ; 0.9050 (rapessed oil) - 0.2023 (pumpkin oil) g/cm 3 – for density ; 32.5428 (soybean oil) – 37.6482 (rapessed oil) cp – for viscosity ; 21.12 (soybean oil) -35.02 (pumpkin oil) dyn/cm - for surface tension ; 0.06 (soybean) - 0.88 (pumpkin oil) % oleic acid – for acidity. The values of the physico-chemical parameters of the analyzed vegetable oils show that they are suitable for use in human consumption.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2024
Kötet: 30
ISBN: 978-963-688-009-5
Oldalak: pp. 88-92
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: 30th International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Konferencia típusa: Konferencia
Helyszin: Szeged
Dátum: 2024. október 7-8.
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/85607/
Kulcsszavak: Analitikai kémia, Olaj - étkezési
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 91-92. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2024. nov. 21. 10:01
Utolsó módosítás: 2024. nov. 21. 10:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/85675
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet