Comparison of different quince (Cydonia oblonga Mill.) varieties based on their physical and chemical properties

Szalóki-Dorkó Lilla; Rikker Anita Márta; Máté Mónika: Comparison of different quince (Cydonia oblonga Mill.) varieties based on their physical and chemical properties.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2024_372-376.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2024_372-376.pdf

Letöltés (427kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Quince (Cydonia oblonga Mill.) is a worldwide fruit, which is not consumed as a raw fruit because of its tart taste and hard texture, but it has become favourite by processing it into juice, jam, brandy, or even quince cheese. During our work, five different varieties of quince ('Bereczki’, 'Bereczki bőtermő’, 'Leskovaci', 'Vranja', 'Cydora robusta') were examined in terms of the total dry matter content, water soluble solids, antioxidant capacity (FRAP) and total polyphenol content (TPC) of the raw fruit. Based on the results, ’Leskovaci’ had the highest total dry matter content (22.23%) and water-soluble dry matter content (16.77%), which is more preferable in quince cheese production. However, ‘Bereczki’ contained the highest TPC (241.53 mg GSE/ 100 g) and FRAP (428.39 mg ASE/ 100 g) values. These two varieties can be promising for processing, but more examinations are needed.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2024
Kötet: 30
ISBN: 978-963-688-009-5
Oldalak: pp. 372-376
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: 30th International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Konferencia típusa: Konferencia
Helyszin: Szeged
Dátum: 2024. október 7-8.
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/85607/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 375-376. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2024. nov. 27. 10:50
Utolsó módosítás: 2024. nov. 27. 10:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/85763
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet