TY - JOUR ID - acta79055 A1 - Tabajdiné Pintér Veronika Hedvig N1 - Bibliogr.: 799. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven Y1 - 2015/// TI - A csomagolóanyagok és a csomagolás jelent?sége az élelmiszerek mikrobiológiai min?ségének meg?rzésében = The significance of packaging materials and packaging in preserving microbiological food quality SP - 784 EP - 709 AV - public JF - Élelmiszervizsgálati közlemények CY - Budapest KW - Élelmiszervizsgálat KW - Élelmiszerbiztonság KW - Csomagolástechnika - élelmiszeripari KW - Élelmiszerkémia KW - Mikrobiológia VL - 61 SN - 0422-9576 PB - WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. IS - 4 UR - http://acta.bibl.u-szeged.hu/79055/ N2 - A csomagolásnak fontos szerepe van az el?állított élelmiszerek jó m in?ségének biztosításában, illetve azok egyre hosszabb ideig való m eg?rzésében. A modern élelmiszer-csomagolóanyagokkal szemben támasztott min?ségi követelm ények évr?l-évre folyam atosan n?nek. A csom agolással szem beni igények mikrobiológiai szem pontból, hogy nyújtsanak védelm et a m ikrobiológiai romlás és a környezet m ikrobiológiai szennyezése ellen, akadályozzák m eg az élelm iszer kórokozó és rom lást okozó m ikroorganizm usokkal való utószennyez?dését, végül, de nem utolsósorban fontos, hogy a csom agolóanyag ne legyen m ikroorganizm usok hordozója. A csom agolóanyagoknak biztosítaniuk kell a bennük található élelm iszerek szám ára a m egfelel? páratartalm at és/vagy gázösszetételt (m egfelel? átereszt?képességet), a m ikrobiológiai korrózió m egel?zését, a tartósító eljárásoknak és az anyagm ozgatásnak való ellenállást, a term ékben lév? m ikroorganizm usok szaporodásának gátlását és a vásárlók hiteles tájékoztatását a csom agolt élelm iszer min?ségér?l és m ennyiségér?l, valam int a fogyaszthatósági, illetve m in?ségm eg?rzési idejér?l. Környezetvédelm i szem pontból követelm ény továbbá az is, hogy az újra nem hasznosítható csom agolóanyagok biológiailag lebonthatóak legyenek. A lebontásban szintén jelent?s szerep jut a m ikroorganizm usoknak. A csom agolás hatására m egváltozik az élelm iszer m ikroökológiai környezete, ami jelent?s m értékben befolyásolja az élelm iszer m ikrobatársulását, ennek m egfelel?en mind a min?ségi, mind az élelm iszer-biztonsági param étereket, ezzel befolyásolja a m in?ségm eg?rzési id?tartam ot. A m ikrobaszaporodáshoz szükséges környezeti tényez?k (vízaktivitás, pH, rH, °C) m egváltoztatása ugyanis a szaporodás lelassulásához vagy m egsz?néséhez vezethet. Dolgozatom m al a csom agolás és csom agolóanyagok mikrobiológiai hatásaira szándékozom felhívni a figyelm et. M ottóként Szent-Györgyi Albert szavait idézem: ?A leveg? tisztasága, nedvességtartalma és h?mérséklete, a zaj és az izgalom, a fizikai munka mennyisége mind igen fontosak. De környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvet?bb tényez? az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül." Packaging plays an important role in ensuring the high quality of foods produced, and also in maintaining it for longer and longer times. Quality requirements for modern food packaging materials are increasing continuously, year by year. The requirements for packaging, in terms of microbiology, are the following: they should provide protection against microbiological spoilage and microbiological contamination of the environment, prevent contamination of the food by pathogenic and spoilage microorganisms and, last, but not least, it is important for packaging materials not to be carriers of microorganisms. For the foods contained in them, packaging materials have to ensure the right humidity and/or gas composition (right permeability), prevention of microbiological corrosion, resistance to preservation procedures and material handling, inhibition of the proliferation of the microorganisms found in the product, and credible information of consumers about the quality and quantity of the packaged food, as well as its date of minimum durability or use-by-date. From an environmental protection point of view, it is a further requirement for non-recyclable packaging materials to be biodegradable. Microorganisms also play a significant role in the decomposition. As a result of packaging, the microecological environment of the food changes, having a significant impact on the bacterial population of the food and, accordingly, both quality and food safety parameters, thus affecting the date of minimum durability. It is because changing the environmental factors necessary for microbial propagation (water activity, pH, rH, °C) can lead to the slowing down or ceasing of the prpopagation. With my paper, I would like to draw attention to the microbiological effects of packaging and packaging materials. As a motto, let me quote Albert Szent-Gyorgyi: ?The cleanliness of air, its moisture content and temperature, noise and excitement, the amount of physical work are all very important. But, in our relationship with our environment, one of the most fundamental factors is food, because our environment enters our bodies most directly in the form of foods.? ER -