relation: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79080/ title: Mikroműanyagok a környezetben és a táplálékláncban creator: Bordós Gábor creator: Reiber Jens subject: 02. Műszaki és technológiai tudományok subject: 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák subject: 02.10.02. Élelmiszer és italfélék description: A műanyagokat kitűnő mechanikai és kémiai tulajdonságaik miatt egyre növekvőbb mértékben alkalmazzuk az élet minden területén. Napjainkban a mikroműanyagok előfordulásának kérdése különböző környezeti elemekben és a táplálékláncban a tudományos érdeklődés középpontjában áll. Az elmúlt években végzett kutatások alapján publikált szakirodalomban szennyvíztisztító telepeken, felszíni vizekben (folyókban és tavakban), óceánokban és partjaikon, valamint különböző élőlényekben (halakban, kagylókban és egyéb gerinctelenekben) változó mértékű mikroműanyag-szenynyezésről számolnak be. A műanyagok szétesését a környezetben zajló folyamatok okozzák. Általánosan az öt milliméternél kisebb műanyagdarabokat nevezik mikroműanyagoknak. Dolgozatunkban átfogó képet adunk a mikroműanyagok eredetéről, azok kategorizálásáról, előfordulásáról és az azonosításukra a WESSSLING cégcsoportnál kidolgozott analitikai módszerekről. Ismertetjük továbbá a kialakult környezeti probléma részletes megismeréséhez szükséges validált mintavételi és azonosítási módszerek kidolgozását, amelyek alkalmazásával hozzájárulhatunk az élőlényekre vonatkozó kockázat megítéléséhez is. publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. date: 2016 type: Cikk, tanulmány, mű type: NonPeerReviewed format: part language: hu identifier: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79080/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_02_1020-1037.pdf identifier: Bordós Gábor; Reiber Jens: Mikroműanyagok a környezetben és a táplálékláncban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 2. pp. 1020-1037. (2016) language: hun