TY  - JOUR
AV  - public
A1  -  Kiss Dóra
A1  -  Juhászné Tóth Réka
A1  -  Zurbó Zsófia
A1  -  Csapó János
TI  - Élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel, 1. rész : a tirozin, a triptofán és a fenilalanin meghatározása
SN  - 0422-9576
KW  - Élelmiszerkémia - módszer
KW  -  Élelmiszervizsgálat
IS  - 3
UR  - http://acta.bibl.u-szeged.hu/79381/
PB  - WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
N1  - Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
ID  - acta79381
N2  - Élelmiszerek aminosav összetételének m eghatározására manapság leginkább az ioncserés oszlopkromatográfiát (IEC) ninhidrinnel történ? oszlop utáni szárm azékképzéssel, és a nagyhatékonyságú folyadékkrom atográfiát (HPLC) oszlop el?tti származékképzéssel alkalmazzák. A maga nemében mindkét módszer kiváló akár speciális feladatok megoldására, akár a fehérje összes aminosavainak meghatározására. A módszerek azonban olyan célm?szereket (IEC), vagy speciális eszközöket (HPLC) igényelnek, melyek drágák, és m?ködtetésük magasan szakképzett analitikusokat igényel, amit kisebb laboratóriumok, gyártásközi ellen?rzést végz? üzemi egységek nem engedhetnek meg maguknak. Az általunk javasolt módszerek, megfelel? mintael?készítés után egy olyan UV-VIS spektrofotométerrel megvalósíthatók, amelyek képesek az aromás aminosavak és a színes aminosav szárm azékok mérésére a 200- 800 nm tartományban. Ebben a közleményünkben az összes aminosav ninhidrinnel történ? m eghatározására, az aromás aminosavak együttes meghatározására, a tirozin és a triptofán együttes mennyiségének mérésére, a tirozin, a triptofán és a fenilalanin külön-külön történ? meghatározásra kidolgozott fotometríás módszerekr?l számolunk be. Ezen m ódszerek közül a legalkalmasabbakat szeretnénk kvantitatívvá fejleszteni, és alkalmazhatóvá tenni élelmiszervizsgáló laboratóriumok számára. Mivel a triptofán indol csoportja a fehérjék hidrolízisénél alkalm azott 6 mólos sósavas hidrolízis során gyakorlatilag teljesen elbomlik, ebben a közleményben ismertetjük azokat a fehérje hidrolízis m ódszereket is, amelyek alkalm asak élelmiszerek triptofán tartalm ának meghatározására.
SP  - 3104
Y1  - 2020///
EP  - 3109
CY  - Budapest
JF  - Élelmiszervizsgálati közlemények
VL  - 66
ER  -