TY - JOUR AV - public A1 - Kiss Dóra A1 - Juhászné Tóth Réka A1 - Zurbó Zsófia A1 - Csapó János TI - Élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel, 1. rész : a tirozin, a triptofán és a fenilalanin meghatározása SN - 0422-9576 KW - Élelmiszerkémia - módszer KW - Élelmiszervizsgálat IS - 3 UR - http://acta.bibl.u-szeged.hu/79381/ PB - WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. N1 - Ill. ; összefoglalás magyar nyelven ID - acta79381 N2 - Élelmiszerek aminosav összetételének m eghatározására manapság leginkább az ioncserés oszlopkromatográfiát (IEC) ninhidrinnel történ? oszlop utáni szárm azékképzéssel, és a nagyhatékonyságú folyadékkrom atográfiát (HPLC) oszlop el?tti származékképzéssel alkalmazzák. A maga nemében mindkét módszer kiváló akár speciális feladatok megoldására, akár a fehérje összes aminosavainak meghatározására. A módszerek azonban olyan célm?szereket (IEC), vagy speciális eszközöket (HPLC) igényelnek, melyek drágák, és m?ködtetésük magasan szakképzett analitikusokat igényel, amit kisebb laboratóriumok, gyártásközi ellen?rzést végz? üzemi egységek nem engedhetnek meg maguknak. Az általunk javasolt módszerek, megfelel? mintael?készítés után egy olyan UV-VIS spektrofotométerrel megvalósíthatók, amelyek képesek az aromás aminosavak és a színes aminosav szárm azékok mérésére a 200- 800 nm tartományban. Ebben a közleményünkben az összes aminosav ninhidrinnel történ? m eghatározására, az aromás aminosavak együttes meghatározására, a tirozin és a triptofán együttes mennyiségének mérésére, a tirozin, a triptofán és a fenilalanin külön-külön történ? meghatározásra kidolgozott fotometríás módszerekr?l számolunk be. Ezen m ódszerek közül a legalkalmasabbakat szeretnénk kvantitatívvá fejleszteni, és alkalmazhatóvá tenni élelmiszervizsgáló laboratóriumok számára. Mivel a triptofán indol csoportja a fehérjék hidrolízisénél alkalm azott 6 mólos sósavas hidrolízis során gyakorlatilag teljesen elbomlik, ebben a közleményben ismertetjük azokat a fehérje hidrolízis m ódszereket is, amelyek alkalm asak élelmiszerek triptofán tartalm ának meghatározására. SP - 3104 Y1 - 2020/// EP - 3109 CY - Budapest JF - Élelmiszervizsgálati közlemények VL - 66 ER -