relation: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79441/ title: Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban creator: Topa Emőke creator: Alexa Loránd creator: Varga-Kántor Andrea creator: Kovács Béla creator: Czipa Nikolett subject: 02. Műszaki és technológiai tudományok subject: 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák subject: 02.10.02. Élelmiszer és italfélék description: Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően. publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. date: 2021 type: Cikk, tanulmány, mű type: NonPeerReviewed format: part language: hu identifier: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79441/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3649-3656.pdf identifier: Topa Emőke; Alexa Loránd; Varga-Kántor Andrea; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4. pp. 3649-3656. (2021) language: hun