relation: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79441/
title: Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban
creator:  Topa Emőke
creator:  Alexa Loránd
creator:  Varga-Kántor Andrea
creator:  Kovács Béla
creator:  Czipa Nikolett
subject: 02. Műszaki és technológiai tudományok
subject: 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
subject: 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
description: Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.
publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
date: 2021
type: Cikk, tanulmány, mű
type: NonPeerReviewed
format: part
language: hu
identifier: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79441/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_04_3649-3656.pdf
identifier:    Topa Emőke;  Alexa Loránd;  Varga-Kántor Andrea;  Kovács Béla;  Czipa Nikolett:   Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban.  In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 4.  pp. 3649-3656. (2021)   
language: hun