%0 Journal Article %@ 0422-9576 %A Topa Emőke %A Alexa Loránd %A Varga-Kántor Andrea %A Kovács Béla %A Czipa Nikolett %C Budapest %D 2021 %F acta:79441 %I WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. %J Élelmiszervizsgálati közlemények %K Élelmiszeripari technológia, Gyümölcs - fagyasztva szárítás, Élelmiszervizsgálat %N 4 %P 3649-3656 %T Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban %U http://acta.bibl.u-szeged.hu/79441/ %V 67 %X Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően. %Z Bibliogr.: p. 3655-3656. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven