%0 Journal Article
%@ 0422-9576
%A  Topa Emőke
%A  Alexa Loránd
%A  Varga-Kántor Andrea
%A  Kovács Béla
%A  Czipa Nikolett
%C Budapest
%D 2021
%F acta:79441
%I WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
%J Élelmiszervizsgálati közlemények
%K Élelmiszeripari technológia, Gyümölcs - fagyasztva szárítás, Élelmiszervizsgálat
%N 4
%P 3649-3656
%T Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban
%U http://acta.bibl.u-szeged.hu/79441/
%V 67
%X Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.
%Z Bibliogr.: p. 3655-3656. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven