TY  - JOUR
JF  - Élelmiszervizsgálati közlemények
Y1  - 2021///
AV  - public
PB  - WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
CY  - Budapest
A1  -  Topa Em?ke
A1  -  Alexa Loránd
A1  -  Varga-Kántor Andrea
A1  -  Kovács Béla
A1  -  Czipa Nikolett
UR  - http://acta.bibl.u-szeged.hu/79441/
IS  - 4
TI  - Piros gyümölcsök min?ségi jellemz?i friss és liofilizálás utáni állapotban
VL  - 67
EP  - 3656
ID  - acta79441
SN  - 0422-9576
SP  - 3649
KW  - Élelmiszeripari technológia
KW  -  Gyümölcs - fagyasztva szárítás
KW  -  Élelmiszervizsgálat
N2  - Munkánk során piros gyümölcsök min?ségi jellemz?it, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követ?en.
N1  - Bibliogr.: p. 3655-3656. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
ER  -