TY - JOUR JF - Élelmiszervizsgálati közlemények Y1 - 2021/// AV - public PB - WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. CY - Budapest A1 - Topa Em?ke A1 - Alexa Loránd A1 - Varga-Kántor Andrea A1 - Kovács Béla A1 - Czipa Nikolett UR - http://acta.bibl.u-szeged.hu/79441/ IS - 4 TI - Piros gyümölcsök min?ségi jellemz?i friss és liofilizálás utáni állapotban VL - 67 EP - 3656 ID - acta79441 SN - 0422-9576 SP - 3649 KW - Élelmiszeripari technológia KW - Gyümölcs - fagyasztva szárítás KW - Élelmiszervizsgálat N2 - Munkánk során piros gyümölcsök min?ségi jellemz?it, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követ?en. N1 - Bibliogr.: p. 3655-3656. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven ER -