%D 2021 %O Bibliogr.: p. 3655-3656. ; ill. ; ĂśsszefoglalĂĄs magyar nyelven %C Budapest %L acta79441 %T Piros gyĂźmĂślcsĂśk minĹsĂŠgi jellemzĹi friss ĂŠs liofilizĂĄlĂĄs utĂĄni ĂĄllapotban %V 67 %A Topa EmĹke %A Alexa LorĂĄnd %A Varga-KĂĄntor Andrea %A KovĂĄcs BĂŠla %A Czipa Nikolett %K Ălelmiszeripari technolĂłgia, GyĂźmĂślcs - fagyasztva szĂĄrĂtĂĄs, ĂlelmiszervizsgĂĄlat %N 4 %P 3649-3656 %J ĂlelmiszervizsgĂĄlati kĂśzlemĂŠnyek %I WESSLING NemzetkĂśzi KutatĂł ĂŠs OktatĂł KĂśzpont KĂśzhasznĂş Nonprofit Kft. %X MunkĂĄnk sorĂĄn piros gyĂźmĂślcsĂśk minĹsĂŠgi jellemzĹit, beltartalmi paramĂŠtereiket vizsgĂĄltuk friss ĂĄllapotukban ĂŠs liofilizĂĄlĂĄs utĂĄn. Az ĂśsszehasonlĂtĂĄs cĂŠlja volt, hogy felmĂŠrjĂźk, a fagyasztva szĂĄrĂtĂĄs milyen hatĂĄssal van ezekre a gyĂźmĂślcsĂśkre. A friss gyĂźmĂślcsĂśk elem- ĂŠs szĂĄrazanyagtartalmĂĄt hatĂĄroztuk meg, emellett az Ăśsszes fenolos vegyĂźlet- ĂŠs flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk vĂĄltozĂĄsĂĄt is megvizsgĂĄltuk. Az Ăśsszes fenolos vegyĂźlet- ĂŠs flavonoid tartalomban nĂŠmi emelkedĂŠst, a C-vitamin esetĂŠn kisebb csĂśkkenĂŠst tapasztaltunk, mĂg az Ăśsszes sav mennyisĂŠge szinte harmadĂĄra csĂśkkent a mintĂĄkban a liofilizĂĄlĂĄst kĂśvetĹen.