%D 2021
%O Bibliogr.: p. 3655-3656. ; ill. ; ĂśsszefoglalĂĄs magyar nyelven
%C Budapest
%L acta79441
%T Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban
%V 67
%A  Topa Emőke
%A  Alexa LorĂĄnd
%A  Varga-KĂĄntor Andrea
%A  KovĂĄcs BĂŠla
%A  Czipa Nikolett
%K Élelmiszeripari technológia, Gyümölcs - fagyasztva szárítás, Élelmiszervizsgálat
%N 4
%P 3649-3656
%J Élelmiszervizsgálati közlemények
%I WESSLING NemzetkĂśzi KutatĂł ĂŠs OktatĂł KĂśzpont KĂśzhasznĂş Nonprofit Kft.
%X Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.