TY  - JOUR
N1  - Bibliogr.: 169. p. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
EP  - 170
JF  - Élelmiszervizsgálati közlemények
IS  - 4
SP  - 163
SN  - 0422-9576
A1  -  Andrási Dávid
A1  -  Mátyás Berény András
A1  -  Kovács Béla
Y1  - 2013///
CY  - Budapest
AV  - public
ID  - acta79594
PB  - EOQ MNB
N2  - Az egészségtudatos táplálkozás szemléletének terjedésével az élelmiszereket alkotó komponensek szerepe és fontossága a fogyasztók számára is köztudottabbá válik. A rendelkezésre álló információk alapján sok esetben félreértelmezések is el?fordulnak, melyeknek legjobb terjeszt? közege a világháló. Néhány éve egy olyan híresztelés terjedt el a hazai weboldalakon, miszerint a kereskedelmi forgalomban kapható konyhasók nátrium-klorid tartalma kálium-kloriddal helyettesített. Vizsgálataink során 23 csomag - nem nátriumszegény - konyhasó káliumtartalmát határoztuk meg. Eredményeink alapján a káliumtartalom általában 1 g/kg alatti, ami alól három csomag só volt kivétel: az egyik KCl-al és KF-al dúsított (káliumtartalma 6,17± 0,61 g/kg). A másik két esetben a káliumtartalom kevéssel haladta meg az 1 g/kg értéket. A 23 minta káliumtartalma 13,7-6165 mg/kg között változott, ami kálium-kloridra vonatkoztatva 0,003-0,616% közötti tartományt jelent. Következtetésképpen elmondható, hogy az általunk vizsgált konyhasók esetén a KCl-al történ? NaCl helyettesítés híre alaptalan, ez csak nátriumszegény étrendet tartók számára gyártott nátriumszegény sók esetén fordulhat el?, ami jelölve van. In the last decades increased interest has been evolved from the point of consumers about food macro- and micro-nutrients. This increased attention sometimes results drawbacks since misbeliefs rises by some enthusiastic but unqualified people?s misunderstanding. These misbeliefs are usually propagated via internet. A few years ago a rumor had spread on different websites that commercial table salts contain more or less (20-60%) potassium-chloride behalf sodium chloride. Our aim was to clarify that error. For this purpose twenty-three commercial available table salts were analyzed for potassium by an atomic absorption spectrometer (Carl Zeiss AAS5, Analytik Jena, Németország) in emission mode. Only in one sample could we measure higher potassium concentration (6.17 ± 0.61 g/kg), but it can be explained by the fact that in that case it was fortified with KC1 and KF. Two more salts had potassium level more than 1 g/kg; all the other examined table salt had less potassium than 1 g/kg. From the results it could be concluded that there is no difference between sea salts and mined salts or between ?table? and ?vacuum? grade salts in point of potassium; within a single category potassium concentrations varied broadly. In conclusion potassium levels ranged between 0,003-0,616% expressed in potassium chloride, which is far from the mentioned 20-60%, so the concerns about adulteration of table salt, namely sodium chloride with potassium chloride is unnecessary.
UR  - http://acta.bibl.u-szeged.hu/79594/
KW  - Élelmiszerkémia - konyhasó
KW  -  Élelmiszervizsgálat
TI  - Konyhasók káliumtartalmának vizsgálata = Determination of potassium content in table salts
VL  - 59
ER  -