TY  - JOUR
N1  - Bibliogr.: 383. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
EP  - 383
JF  - Élelmiszervizsgálati közlemények
IS  - 4
SP  - 372
SN  - 0422-9576
A1  -  Szabó P. Balázs
A1  -  Véha Antal
A1  -  Gyimes Ern?
Y1  - 2014///
CY  - Budapest
AV  - public
ID  - acta79638
PB  - WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
N2  - A szemkeménység a búzák egyik igen fontos paramétere. A szemkeménység morfológiai szinten a keményít?szemcsék és a fehérjemátrix közötti adhézió mértékének függvénye. A keletkez? ?rlemény és az endospermium szerkezete közötti összefüggést már régóta vizsgálják. A jelen kísérletekben a búza szemkeménységét a Lloyd 1000 R állományvizsgáló berendezés segítségével terveztük meghatározni, amelyhez egy új, kvázi statikus mérési eljárást dolgoztunk ki. A szemet két különböz? pozícióban vizsgáltuk (álló és fekv? helyzetben). Meghatároztuk a szemek Young-féle rugalmassági modulusát, a töréshez szükséges munkát és a maximális tör?er?t. A kapott eredményeket összehasonlítottuk más, már elterjedt szemkeménység meghatározó eljárással (Perten SKCS 4100 mér?m?szer). Az összehasonlításhoz a páros korreláció módszerét alkalmaztuk. A mintasornál (nedvességtartalom: 13,52%) a Hardness Indexnek szoros kapcsolata van a szemek függ?leges helyzetében kompressziós eljárással mért deformációs modulussal, a tör?er?vel és a tör? munkával. A szemek vízszintes helyzetében történ? kompressziós eljárással mért deformációs modulussal szoros, a tör?er?vel pedig elfogadható a kapcsolata a Hardness Indexnek. A malom- és süt?iparban a keményszem? búzák számítanak jó min?ség?nek. Kísérleteink eredményei a puha- és keményszem? alapanyagok elkülönítéséhez nyújtanak segítséget. The grain hardness is one of the most important parameter of wheat. On morphological level it depends on the adhesion of the protein matrix and starch granules. The correlation between the endosperm structure, and the resultant milled grain has long been investigated. In the present experiments the grain hardness of winter wheat varieties were examined with Lloyd 1000 R Testing Machine, where an innovative, quasi-static procedure was developed. The wheat grain was examined in two positions (vertical and horizontal). The Young?s modulus, the break work and the maximum breaking force were determined. The results were compared with other wellknown method (Perten SKCS 4100 device). The method of pair correlation was applied for comparison study among the results. In case of our sample set (water content: 13,52 %), there were strong correlation among the Hardness Index and the Young?s modulus, the break work and between the maximum breaking force at vertical position. At horizontal position of the grains, the Hardness Index had robust correlation with the deformation modulus at compression, and adequate correlation with the breaking force. In the milling and baking industry the harder wheat grains expected to have higher quality. Our experiments can be helpful to distinguish the softer and harder grains.
UR  - http://acta.bibl.u-szeged.hu/79638/
KW  - Élelmiszerkémia - módszer
KW  -  Élelmiszervizsgálat - búza
TI  - Búza szemkeménységének meghatározása magmér? eljárásokkal = Determination of wheat grain hardness by different kernel measurement techniques
VL  - 60
ER  -