TY  - JOUR
AV  - public
A1  -  Nguyen Hung
A1  -  Molnár Pál
A1  -  Adányiné Kisbocskói Nóra
A1  -  Siska Elemér
TI  - Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszeranalitikában V. : jodid és cianin-ion meghatározása
SN  - 0422-9576
KW  - Élelmiszerkémia - módszer
IS  - 4
UR  - http://acta.bibl.u-szeged.hu/80369/
PB  - Amicus Kiadó
N1  - Bibliogr.: 236. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
ID  - acta80369
N2  - Közelménysorozatunk utolsó részében ismertetést adtunk a jodid- és cianid-ion meghatározásával kapcsolatos módszertani kísérleteinkr?l. Meghatároztuk néhány folyékony élelmiszer (üdít?italok, méz, sör, bor és pezsg?) jodid-, valamint pálinkafélék és vietnami manióka cianid-tartalmát. Egyúttal vizsgáltuk a jodid- és cianid-mérés pontosságát és reprodukálhatóságát a kalibrációs, az addiciós és a módosított Gran-értékel? eljárással. Rövid összefoglaló következtetésben az ionszelektív elektródokat alkalmasnak min?sítettük egy széles kör? élelmiszeranalitikai hasznosításra és perspektivikusan a további szabványosításra. The authors reported on methodological tests of determination of iodine ? and cyanide ? ion in the last part of series. They determined the iodine content of certain liquid foodstuffs (soft drinks, honey, beer, wine, cahmpagne) and the cyanide content of hard drinks and of Viet-Namese manioca. They examined the accuracy and reproducibility of determination of iodine ? and cyanide ion by means of the calibrational, the additional and the modified Gran ? method. They found, that use of ionselective electrodes is suitable for wide spread utilization in food analitics and in the futher standardization. Im letzeten Teil unserer Publikationsreihe wurden unsere methodischen Arbeiten zur Bestimmung des Jodid- und Cyanid-Ions erlauter. Es wurden der Jodid- Gehalt ausgewahlter flüssiger Lebensmittel (alkoholfreie Erfrischungsgetränke, Honig, Bier, Wein und Sekt) sowie der Cyanid-Gehalt von Spirituosen und Manioka aus Vietnam bestimmt. Gleichzeitig wurden die Präzision und Reproduzierbarkeit der Jodid- und Cyanid- Messung mit dem Kalibrierungs-, Additions- und modifizierten Auswertungsverfahren nach Gran untesucht. In einer kurzen zusamenfassenden Schlussfolgerung wurden die ionselektiven Elektroden für eine breite Anwendung in der Lebensmittelanalytik und perspektivisch auch für die weitere Standardisierung als geeignet beurteilt.
SP  - 229
Y1  - 1990///
EP  - 237
CY  - Budapest
JF  - Élelmiszervizsgálati közlemények
VL  - 36
ER  -