TY  - JOUR
AV  - public
TI  - Dihidroxi-aceton mérése bioszenzorral
KW  - Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer
KW  -  Élelmiszerkémia - módszer
N2  - Jelenlegi kutatásaink során kifejlesztettünk egy, a dihidroxi-aceton mérésére alkalmas bioszenzort, mely igen alkalmas eszköz rutin analitikai feladatok megoldására. A bioszenzor egy vékonyrétegcellából - melyben galaktózoxidáz enzimet rögzítettünk - és egy, az enzimreakció során keletkező hidrogénperoxid mérésére alkalmas amperometriás cellából épült fel. A mérőcellát folyamatosan áramló rendszerben alkalmaztuk, így lehetőség nyílt akár sorozatmérések elvégzésére, akár pedig fermentációs folyamatok nyomonkövetésére. A szenzor dihidroxi-acetonra való nagyfokú érzékenysége lehetővé tette, hogy az optimális paraméterek meghatározása után DHA mérésre használjuk a KÉKI Biomérnöki Osztályán folyó fermentációs kutatási munkák alkalmával. Referencia módszerként enzimes fotometriás méréseket végeztünk. A kapott 0,997-es korreláció igazolja, hogy a bioszenzoros mérések eredményei jól megfelelnek a fotometriás mérésekkor kapott értékeknek, tehát alkalmas annak kiváltására. In our recent research a biosensor was developed determining dihydroxyacetone, which has proved to be very suitable for solving analytical problems. The biosensor consists of a thin layer cell with immobilized galactose oxidase, and an amperometric cell to determine the hydrogen peroxide produced. The high sensitivity for dihydroxyacetone made its use possible in fermentation processes also investigated in Central Food Research Institute. As a reference method we used enzymatic analysis. The correlation of 0.997 proves that the results given by the biosensor agree with those given by the reference method, so that method can be replaced by our new one. Während unserer Forschungsarbeit wurde ein Biosensor für die Messung von Dihydroxyacetone entwickelt, der geeignet ist Routinanalysen durchzuführen. Der Biosensor besteht aus einer Dünnschichtzelle, in der GalaktoseoxidaseEnzym befestigt ist, und aus einer amperometrischen Zelle, welche geeignet ist, das während der Enzymreaktion entstehende Hydrogenperoxid zu messen. Die Meßzelle wurde in einem FIA System verwendet, so konnten sowohl Serienmessungen durchgeführt, als auch Fermentationsprozesse kontrolliert werden. Die hohe Sensibilität des Sensors dem DHA gegenüber machte es möglich, daß wir ihn nach Bestimmung der optimalen Parameter zur Messung von DHA verwenden, bei unseren Forschungen in der Fermentation im Zentralinstitut für Lebensmittelforschung. Als Referenzenmethode wurden enzym-fotometrische Messungen durchgeführt. Wir haben eine Korrelation von 0,997 erhalten, die bestätigt, daß der Biosensor geeignet ist, die fotometrische Meßmethode abzulösen.
SN  - 0422-9576
SP  - 190
ID  - acta80525
N1  - Bibliogr.: 197. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
UR  - http://acta.bibl.u-szeged.hu/80525/
CY  - Budapest
VL  - 40
EP  - 198
JF  - Élelmiszervizsgálati közlemények
IS  - 3
A1  -  Szabó Erika
A1  -  Adányiné Kisbocskói Nóra
A1  -  Váradi Mária
Y1  - 1994///
ER  -