TY  - JOUR
ID  - acta81583
A1  -  Deckert Hans Joachim
A1  -  Neumann Ralph
A1  -  Molnár Pál
N1  - Bibliogr.: 222. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol, francia és német nyelven
Y1  - 1974///
TI  - Aktuelle Aufgaben der staatlichen Qualitätskontrolle von Lebensmitteln in der DDR
SP  - 211
EP  - 228
AV  - public
JF  - Élelmiszervizsgálati közlemények
KW  - Élelmiszeripar - min?ségellen?rzés - Németország
KW  -  Élelmiszerellen?rzés - hatósági - Németország
KW  -  Élelmiszerbiztonság
CY  - Budapest
PB  - Lapkiadó Vállalat
IS  - 5-6
UR  - http://acta.bibl.u-szeged.hu/81583/
N2  - Szerz?k ismertetik az NDK-ban a min?ség fejlesztésére és biztosítására kialakított koncepciót. A KGST országokkal együttm?ködve kívánják fejleszteni a min?ségjavítás módszereit és növelni a min?ségellen?rzés hatékonyságát. Ismertetik az állami min?ségellen?rz?, vizsgáló és szabványosító szervezet (ÁSMW) feladatát és tevékenységét, valamint a szabványosítás szerepét, a KQ min?ségmutatót, amelynek képzését bemutatják.  Die in der DDR zur Qualitätsverbesserung und -Sicherung entwickelte Konzeption wird beschrieben. In Zusammenarbeit mit dem Rat für Wechselseitige Wirtschaftshilfe bestrebt man die Methoden der Qualitätsverbesserung zu entwickeln und den Wirkungsgrad der Qualitätskontrolle zu erhöhen. Die Aufgaben und die Aktivität der staatlichen Organisation zur Qualitätskontrolle, Untersuchung und Normung (ASMW), ferner die Rolle der Normung und des Qualitätsindexes werden beschrieben. Die Berechnungsweise dieses Indexes wird erklärt. The conception developed in the German Democratic Republic for the improvement of food quality and its maintenance is described. The aim is to develop further the methods of quality improvement and to increase the efficiency of quality control in cooperation with the COMECON countries. The task and the activity of the Governmental network of for quality control, analysis and standardization (ASMW), the role of standardization, and the quality index KQ are presented, and the way of establishing this index is described. Les auteurs décrivent la conception adoptée dans la RDA afin d?améliorer et assurer la bonne qualité des denrées. IIs désirent de développer, en collaboration avec les autres états du COMECON, les méthodes de l?amélioration de la qualité et augmenter l?efficacité du controle de la qualité. IIs décrivent les taches et l?activité de l?Organisation Étatique de Qualité, d?Analyse et de Standardisation (ASiMW), ainsi que le role de la standardisation et l?index de qualité KQ dönt ils présentent la formation.
ER  -