Új szakkifejezések keletkezésének vizsgálata számítógépes szakirodalmi adatbázisok segítségével a molekuláris genetika szaknyelvében

Solymosi Mária: Új szakkifejezések keletkezésének vizsgálata számítógépes szakirodalmi adatbázisok segítségével a molekuláris genetika szaknyelvében.

[thumbnail of msznykonf_001_057-063.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
msznykonf_001_057-063.pdf

Letöltés (961kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Az informatikához hasonlítható robbanásszerű változást eredményez a molekuláris szemléletmód térnyerése az élettudományokban. A tudományágban állandóan megjelenő új jelenségek váltják ki a molekuláris genetika terminológiájának változását és növekedését. A jelen dolgozat az új szakkifejezések kialakulását kívánja vizsgálni, azt a folyamatot, ami lehetővé teszi, hogy egy-egy fogalom a szakmai közvéleményben széles körben ismertté váljon. Az információs technológia adott fejlettségi szintje már lehetővé teszi, hogy a témát átfogó vizsgálatnak vessük alá. A jelen tanulmány során internetes adatbázist felhasználva kerül sor a genetikai korpusz megjelenítésére és a szakma által újnak ítélt szakkifejezések kiválasztására. Egy új szakkifejezés vizsgálatakor az idézetelemzés segítségével kíséreljük meg azonosítani azt a közleményt, amiben az új tudományos fogalmat megnevező szó már megtalálható és a rá vonatkozó hivatkozások száma ugrásszerűen megnő, így a fogalom közismertté válik, ami a gyakorisági vizsgálat módszerével nyomon követhető. A jelen dolgozatban egy új kutatási módszert kívánunk bemutatni, amely a változó molekuláris genetikai szaknyelv fejlődésének tendenciáin keresztül más szaknyelvi terminológiák szabályszerűségeire is enged következtetni.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia
Dátum: 2003
Kötet: 1
Oldalak: pp. 57-63
Konferencia neve: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (1.) (2003) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/59176/
Kulcsszavak: Nyelvészet - számítógép alkalmazása
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 62-63. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. júl. 15. 13:44
Utolsó módosítás: 2022. nov. 08. 11:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/59433
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet