Olívaolaj az ókori Rómában

Székely Melinda: Olívaolaj az ókori Rómában. In: Belvedere Meridionale, (24) 3. pp. 68-72. (2012)

[thumbnail of belvedere_2012_003_068-072.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
belvedere_2012_003_068-072.pdf

Letöltés (147kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The use of olive oil in the Roman Empire was widespread. Together with cereals and wine, olive oil was a vitally important food. It was used for baking and as spice as well. Olive oil was particularly important in personal hygiene as it was used by athletes, before and after bath, and in medicine. Low quality olive oil was used as fuel for lanterns, as lubricant for mechanical tools, or for polishing wooden furniture. The study analyzes the archaeological traces and written sources of olive trade in Hispania, the most important region of olive cultivation. It also explores the social and economic status of olive merchants.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Olive oil in the Roman Empire
Rovatcím: Közlemények; Bocskai Istvántól Rákóczi Ferencig : tanulmányok a kora újkori magyar történelemből
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Belvedere Meridionale
Dátum: 2012
Kötet: 24
Szám: 3
Oldalak: pp. 68-72
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Belvedere Meridionale
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/37368/
Kulcsszavak: Róma története - ókor, Olívaolaj - Róma - ókor
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 71-72. és a lábjegyzetekben ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 06. Bölcsészettudományok
06. Bölcsészettudományok > 06.01. Történettudomány és régészet
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 17. 09:57
Utolsó módosítás: 2025. júl. 15. 11:07
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/30533
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet