Készség- és képességfejlesztő kísérletek óvodás- és kisiskoláskorban - módszerek és eredmények

Készség- és képességfejlesztő kísérletek óvodás- és kisiskoláskorban - módszerek és eredmények. Pedagógiai Értékelési Konferencia, (10). pp. 138-139. (2012)

[img] Cikk, tanulmány, mű
pek_2012_138-139.pdf

Download (274kB)

Abstract

Szimpóziumunk keretében óvodás- és kisiskoláskorban elindított készség- és képességfejlesztő programokat mutatunk be, melyek mindegyike kontrollcsoportos fejlesztő kísérlet formájában valósult meg. Az első előadás egy kilenc hónapig tartó óvodai zenei képességfejlesztő program eredményeiről számol be. A kísérlet célja középső csoportos óvodások zenei képességeinek fejlesztése volt. A kutatás a zenei képességek elemi alapkészségekre vonatkozó transzferhatásait is vizsgálta. A zenei képességek fejlesztését az óvónők a megszokott és kialakult napirendbe illesztették, egész napon átívelő zenei tevékenységeket végeztek. Második előadásunk harmadik osztályos tanulók rendszerező képességének tantárgyi tartalomba ágyazott fejlesztését mutatja be. A fejlesztő feladatokat magyar nyelv és irodalom, illetve környezetismeret tantárgyak tartalmába építettük be. A tanórák szinte mindegyikén sor került egy-egy rövid feladat megoldására, ami biztosította azt, hogy a képesség minden összetevőjét működtessék a tanulók. A harmadik előadás témája a helyesírás fejlesztése. A harmadik osztályos tanulókkal végzett fejlesztő programban a helyesírás fejlesztését a beszédhanghallásra alapozva végeztük el. Az előadásban az eredmények ismertetése mellett a napi rendszerességgel alkalmazott játékos feladatokat is bemutatjuk. Az utolsó előadás a matematikai készségek fejlesztésére koncentrál. Bemutatja a MATANDA eszközrendszert, ami hatékonyan alkalmazható a fejlődési fáziskéséssel iskolát kezdő gyermekek esetében is a matematikai készségek fejlesztésére. A kísérletre harmadik osztályban került sor, az eszközrendszerrel a tanítók napi rendszerességgel segítették a tanulók feladatmegoldását. Mind a négy kísérleti programunk igazolta, hogy ezek a készségek, képességek eredményesen fejleszthetők. A programok keretében kidolgozott és kipróbált készségfejlesztési segédanyagok alkalmazására a pedagógusok rövid idő alatt felkészíthetők. Eredményeink alapján javasolható, hogy ezeket az eszközöket, módszereket szélesebb körben alkalmazzák a pedagógusok az óvodai, iskolai munkájuk során.

Item Type: Article
Event Title: Pedagógiai Értékelési Konferencia (10.) (2012) (Szeged)
Journal or Publication Title: Pedagógiai Értékelési Konferencia
Date: 2012
Volume: 10
Page Range: pp. 138-139
Heading title: Szimpózium
Uncontrolled Keywords: Képességfejlesztés - kisgyermekkor - előadáskivonat, Képességfejlesztés - általános iskola - előadáskivonat
Additional Information: Összefoglalás magyar nyelven
Date Deposited: 2019. Aug. 30. 09:26
Last Modified: 2019. Aug. 30. 09:26
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/60882

Actions (login required)

View Item View Item