A vonásszintű altruizmus evolúciós hagyatéka - segítségnyújtás az empátiás érzelemdetektálás és az averzív személyiségjegyek tükrében

Tóth Ticiána Enikő and Péter-Szabó Osszián and Tóth Ádám: A vonásszintű altruizmus evolúciós hagyatéka - segítségnyújtás az empátiás érzelemdetektálás és az averzív személyiségjegyek tükrében. In: Impulzus : szegedi pszichológiai tanulmányok, (2) 1. pp. 1-47. (2015)

[thumbnail of impulzus_002_001_008.pdf] Cikk, tanulmány, mű
impulzus_002_001_008.pdf

Download (458kB)

Abstract

Célunk az volt, hogy rendszerezzük az altruizmussal kapcsolatos eddigi eredményeket, valamint, hogy állást foglaljunk a témát övező vitákban és adatokkal támasszuk alá az „altruista személyiség” koncepcióját. Habár ezt a szintű önzetlenséget rendkívül szituatívnak és szociálisan befolyásolt jelenségnek tartják, igyekeztünk kivonni a környezeti hatásokat, és a hangsúlyt az intraperszonális és evolúciós okokra helyezni. Az árnyaltabb eredmények érdekében számos eszközt használtunk, melyek a személyiség sok aspektusát mérték, így személyiségvonásokat, empátiás készséget és azok hiányát, szemből történő érzelemfelismerést és az élettel való elégedettséget. A mintánk 49 egészséges egyetemi hallgatóból állt, akik átlag életkora 20,78 (SD = 1,61). Az eredményekből arra következtethetünk, hogy bizonyos személyiségvonások összefüggésben állnak azzal, hogy valaki élete során milyen gyakorisággal hajtott végre altruista viselkedést. A segítő viselkedés azonban nem áll összefüggésben a tapasztalatra való nyitottsággal, szenzoros élménykereséssel, érzelmi stabilitással, valamint a szakma kiválasztásával sem. Az eredmények azt mutatják, hogy feltehetőleg azok, akik többet segítenek, összességében elégedettebbek az életükkel. Nem találtunk összefüggést az érzelmek szemből történő olvasása és az altruizmus között, azonban a mások perspektíváját felvevő és empátiás törődéssel bíró személyek hajlamosak többet segíteni, ami az altruista viselkedés vonásszintű kognitív és affektív szintjeit is feltételezheti. Míg a nárcizmus és a pszichopátia nem áll összefüggésben az önzetlenséggel, addig a machiavellizmus igen – ez az eredmény azonban az egészséges minta tekintetében megkérdőjelezhető. Összességében azt feltételezzük tehát, hogy ezek a személyiségvonások evolúciós szempontból adaptívak, így az altruizmus meg nem magyarázott jelenségei ellenére is lehet alapja a tisztán altruista embereknek.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Impulzus : szegedi pszichológiai tanulmányok
Date: 2015
Volume: 2
Number: 1
ISSN: 2064-9258
Page Range: pp. 1-47
Language: Hungarian
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/75121/
Uncontrolled Keywords: Pszichológia
Additional Information: Bibliogr.: p. 26-30. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.01. Psychology
Date Deposited: 2022. Apr. 06. 15:00
Last Modified: 2022. Apr. 06. 15:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/75142

Actions (login required)

View Item View Item