A pszichoszociális háttér egészségügyi státuszra gyakorolt hatásának felmérése : asztmás és pánikbeteg fiatalok családreprezentációjának összehasonlító vizsgálata

Kékes Szabó Marietta: A pszichoszociális háttér egészségügyi státuszra gyakorolt hatásának felmérése : asztmás és pánikbeteg fiatalok családreprezentációjának összehasonlító vizsgálata. In: Szegedi pszichológiai tanulmányok : 2013. pp. 55-66. (2013)

[thumbnail of szegedi_pszichologiai_tanulmanyok_2013_055-066.pdf] Cikk, tanulmány, mű
szegedi_pszichologiai_tanulmanyok_2013_055-066.pdf

Letöltés (835kB)

Absztrakt (kivonat)

A pszichoszomatikus betegségek és szomatizációs zavarok megértéséhez a családterápiás tapasztalatok alapján elengedhetetlen az érintett személy pszichoszociális környezetének, családi dinamikájának rendszerszemléleti keretbe ágyazott megismerése. Kutatásomban olyan kétféle, egymással komorbiditást mutató zavarban érintett fiatalok családreprezentációit tártam fel, mint az asztma és a pánikzavar. A két zavar hátterében fennálló pszichoszociális környezeti tényezők összefüggéseinek feltárására Gehring (2010) Családstruktúra Tesztjét (Family System Test, FAST) alkalmaztam. Az adatok kvantitatív elemzése pánikbetegeknél, a család szintjén, ideális helyzetben erősebb hierarchiát adott, valamint az asztmás személyeknél, a testvéri alrendszer szintjén, szorosabb kapcsolat igényét mutatta. A család és alrendszereinek kapcsolati struktúrája tendenciózus eloszlásbeli különbséggel bírt. Az asztmás fiatalok hajlamosabbak voltak kiegyensúlyozott kapcsolati szerkezetet megjeleníteni, míg pánikbetegeknél labilis-kiegyensúlyozott kapcsolati struktúrák is ábrázolásra kerültek. A kvalitatív elemzés újabb adalékokkal szolgált a feltárt reprezentációk értelmezéséhez. Az eredmények nyomán tehát elmondható, hogy a családi háttér, illetve annak percepciója a pszichoszomatikus tünetképzéssel és a szomatizációval összefüggést láttat, melynek további, szélesebb kontextusban történő vizsgálata a hatékonyabb intervenció tervezéséhez nyújthat hasznos támpontokat.

Mű típusa: Könyv része
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Szegedi pszichológiai tanulmányok : 2013
Dátum: 2013
ISSN: 1789-6061
Oldalak: pp. 55-66
Sorozat neve: Szegedi pszichológiai tanulmányok
Nyelv: magyar
Kiadó: SZTE BTK Pszichológiai Intézet
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/75316/
Kulcsszavak: Pszichológia, Családi nevelés, Pszichoszomatikus betegségek
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 65-66. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.01. Pszichológia
Feltöltés dátuma: 2022. ápr. 19. 11:51
Utolsó módosítás: 2022. ápr. 19. 11:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/75376
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet