A pszichoszociális háttér egészségügyi státuszra gyakorolt hatásának felmérése : asztmás és pánikbeteg fiatalok családreprezentációjának összehasonlító vizsgálata

Kékes Szabó Marietta: A pszichoszociális háttér egészségügyi státuszra gyakorolt hatásának felmérése : asztmás és pánikbeteg fiatalok családreprezentációjának összehasonlító vizsgálata. In: Szegedi pszichológiai tanulmányok : 2013. pp. 55-66. (2013)

[thumbnail of szegedi_pszichologiai_tanulmanyok_2013_055-066.pdf] Cikk, tanulmány, mű
szegedi_pszichologiai_tanulmanyok_2013_055-066.pdf

Download (835kB)

Abstract

A pszichoszomatikus betegségek és szomatizációs zavarok megértéséhez a családterápiás tapasztalatok alapján elengedhetetlen az érintett személy pszichoszociális környezetének, családi dinamikájának rendszerszemléleti keretbe ágyazott megismerése. Kutatásomban olyan kétféle, egymással komorbiditást mutató zavarban érintett fiatalok családreprezentációit tártam fel, mint az asztma és a pánikzavar. A két zavar hátterében fennálló pszichoszociális környezeti tényezők összefüggéseinek feltárására Gehring (2010) Családstruktúra Tesztjét (Family System Test, FAST) alkalmaztam. Az adatok kvantitatív elemzése pánikbetegeknél, a család szintjén, ideális helyzetben erősebb hierarchiát adott, valamint az asztmás személyeknél, a testvéri alrendszer szintjén, szorosabb kapcsolat igényét mutatta. A család és alrendszereinek kapcsolati struktúrája tendenciózus eloszlásbeli különbséggel bírt. Az asztmás fiatalok hajlamosabbak voltak kiegyensúlyozott kapcsolati szerkezetet megjeleníteni, míg pánikbetegeknél labilis-kiegyensúlyozott kapcsolati struktúrák is ábrázolásra kerültek. A kvalitatív elemzés újabb adalékokkal szolgált a feltárt reprezentációk értelmezéséhez. Az eredmények nyomán tehát elmondható, hogy a családi háttér, illetve annak percepciója a pszichoszomatikus tünetképzéssel és a szomatizációval összefüggést láttat, melynek további, szélesebb kontextusban történő vizsgálata a hatékonyabb intervenció tervezéséhez nyújthat hasznos támpontokat.

Item Type: Book Section
Journal or Publication Title: Szegedi pszichológiai tanulmányok : 2013
Date: 2013
ISSN: 1789-6061
Page Range: pp. 55-66
Series Name: Szegedi pszichológiai tanulmányok
Language: Hungarian
Publisher: SZTE BTK Pszichológiai Intézet
Place of Publication: Szeged
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/75316/
Uncontrolled Keywords: Pszichológia, Családi nevelés, Pszichoszomatikus betegségek
Additional Information: Bibliogr.: p. 65-66. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.01. Psychology
Date Deposited: 2022. Apr. 19. 11:51
Last Modified: 2022. Apr. 19. 11:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/75376

Actions (login required)

View Item View Item