A digitalizáció hatása a kulturális részvételre - pro és kontra = The impact of digitization on cultural participation - pros and cons

Pavluska Valéria: A digitalizáció hatása a kulturális részvételre - pro és kontra = The impact of digitization on cultural participation - pros and cons.

[thumbnail of nonbusiness_workshop_2023_056-064.pdf] Cikk, tanulmány, mű
nonbusiness_workshop_2023_056-064.pdf

Letöltés (701kB)

Absztrakt (kivonat)

Ma már közhely, hogy a digitalizáció átszövi egész életünket, ami egyes területeken az átlagosnál is erőteljesebben érvényesül. Ilyen a kulturális szféra is, ahol az értékláncok minden fázisában szinte totális a digitális technológia jelenléte. Így természetes, hogy a kulturális részvételben is a digitalizáció a legfőbb trendformáló tényező. Első ránézésre ennek csupa pozitív következményét látjuk, amit megerősít a Covid-járvány ideje alatti tapasztalatunk is. A lezárások és a kijárási tilalmak idején ugyanis éppen a digitalizáció tette lehetővé, hogy sokféle, akár „élő” kulturális produkciót is fogyaszthattunk otthonunkban. Érdemes azonban árnyaltabban is értékelni a digitalizáció kulturális részvételre gyakorolt hatását, hogy elkerüljük az egyoldalúságot és a gyakori sztereotípiákat. Elég csak például arra gondolni, hogy rendelkezik-e mindenki a szükséges eszközökkel és képességekkel a digitális fogyasztáshoz, vagy, hogy a virtualitással változik-e a kulturális élmény, csökken-e a nemfogyasztók aránya, vagy hogy mi lesz a sorsa a hagyományos kulturális intézményhálózatnak stb. A válaszok kialakításához azonban azt is át kell gondolnunk, hogy megfelelő-e az eddig alkalmazott kutatásmódszertan. A tanulmány elsősorban közös gondolkodásra invitál a fenti kérdéskörök részletesebb kibontásával és nem válaszokat kínál, azokat ugyanis új, releváns és átfogó kutatások tudják megalapozni. It is trivial nowadays, that digitalization weaves through our whole lives, which prevails more than the average in some fields. The cultural sector is one of these, where digital technology plays an enormous role in all phases of the value networks. So obviously digitalization is the main trendsetter in cultural participation too. At a first glance it seems to provide only favourable consequencies, that is approved by the experiences we had during the Covid epidemy. In the months of the lockdown it was digitalization that made possible for us to consume various, even „live” cultural productions at home. Meanwhile it is worth to evaluate the effects of digitalization on cultural participation more sophisticatedly for avoiding frequent stereotypes. Let’s take only the following questions: Does everybody have the required tools and competencies for digital consumption? Does the cultural experience change by virtuality? Does digitalization decrease the rate of non-consumption? What will happen with the traditional cultural infrastructure? Etc. When looking for the answers, we also have to think about whether the research methods we used till this time are suitable or not. By detailing the above mentioned issues the paper mainly tries to invite for common thinking rather than to give answers, as for supporting the appropriate responses, new, relevant and overall researches should be accomplished.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Nonbusiness Marketing Workshop
Dátum: 2023
ISBN: 978-963-306-955-4
Oldalak: pp. 56-64
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: SZTE Gazdaságtudományi Kar
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: Nonbusiness Marketing Workshop
Konferencia típusa: Workshop
Helyszin: Szeged
Dátum: 2023. március 23.
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/83429/
DOI: 10.14232/gtk.nmgt.2023.5
Kulcsszavak: Kultúrafogyasztás, Digitalizáció
Megjegyzések: Bibliogr.: 64. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.02. Közgazdasági és gazdálkodástudományok
Feltöltés dátuma: 2024. feb. 09. 08:52
Utolsó módosítás: 2024. feb. 09. 08:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/83985
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet