Hyperfiltration of ribes nigrum juice

Kertész Szabolcs: Hyperfiltration of ribes nigrum juice. In: Review of faculty of engineering : analecta technica Szegedinensia. pp. 56-63. (2008)

[thumbnail of engineering_2008_056-063.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2008_056-063.pdf

Letöltés (2MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Blackcurrant juicc is very popular among consumers due to its high content of mineral salts, C-vitamin. P-. BI-, B2- vitamin and provitamin A also. The scope of this study was to examine the applicability of a pilot scale reverse osmosis system for the concentration of different enzyme pretreated blackcurrant juice by AFC - 80 polyamide tubular membrane. With two pectinase enzyme preparation (Panzym Super E and Trenolin Rot DF) of the fresh juice for enzymatic depectinization was investigated. For description of the concentration process and the osmotic pressure model has been used. Van't Hoff model can be applied for the calculation of osmotic pressure differences dependence on the difference of concentrate and permeate concentration. Rautenbach model can be also used, which detennines the osmotic pressure in the knowledge of the concentration.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review of faculty of engineering : analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2008
ISSN: 1788-6392
Oldalak: pp. 56-63
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/38399/
Kulcsszavak: Mérnöki tudományok, Kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 63. p. ; összefoglalás angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 15. 12:25
Utolsó módosítás: 2021. jan. 27. 09:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/11777
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet