Connection between the grinding energy demand and the wheat kernel harness

Szabó Balázs Pál; Véha Antal; Gyimes Ernő: Connection between the grinding energy demand and the wheat kernel harness. In: Review of faculty of engineering : analecta technica Szegedinensia 1. pp. 81-85. (2010)

[thumbnail of engineering_2010_001_081-085.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2010_001_081-085.pdf

Letöltés (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Wheat kernel texture differentiates cultivars of hard and soft wheat classes. The kernel hardness is a genetic factor (control by friabilin protein). The friabilin presents in high concentration in soft grain varieties and low concentration in hard grain varieties. Wheat kernel hardness determines quality, flour yield, flour particle-size, water absorption and other quality characteristics of cereals. The aim of our research was to determine the kernel hardness. We used the Pertcn Single Kernel Characterization System (SKCS) 4100 device and Perten 3303 laboratory mill. Registered and widely used Hungarian wheat varieties were applied in the study. It was 11 different winter wheat varieties. As a result, we found correlation among the results.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review of faculty of engineering : analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2010
Szám: 1
ISSN: 1788-6392
Oldalak: pp. 81-85
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/38401/
Kulcsszavak: Mérnöki tudományok
Megjegyzések: Bibliogr.: 85. p. ; összefoglalás angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 15. 12:24
Utolsó módosítás: 2021. jan. 27. 09:41
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/11820
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet