Effect of salt stress on free amino acid and polyamine content in cereals

Simon-Sarkadi Lívia; Kocsy Gábor; Sebestyén Zoltán: Effect of salt stress on free amino acid and polyamine content in cereals. In: Acta biologica Szegediensis, (46) 3-4. pp. 73-75. (2002)

[thumbnail of sim.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
sim.pdf

Letöltés (667kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The effect of salt stress on the level of free amino acids and polyamines in cereal samples was investigated. Different cereal seedlings were exposed to 0.1 M NaCl. Quantitative determination of amino acids and polyamines were accomplished by chromatographic methods. The results showed genotype dependent changes in free amino acid and polyamine contents. The salt stress caused increases in proline, glutamic acid, aspartic acid, arginine, ornithine and γ-amino-butyric acid levels. With respect to polyamine content, salt stress increased the levels of putescine and decreased the concentration of spermidine.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Abiotic environmental stress; Proceedings of the 7th Hungarian Congress on Plant Physiology
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Acta biologica Szegediensis
Dátum: 2002
Kötet: 46
Szám: 3-4
ISSN: 1588-385X
Oldalak: pp. 73-75
Nyelv: angol
Konferencia neve: Hungarian Congress on Plant Physiology, 7., 2002, Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/39245/
Kulcsszavak: Természettudomány, Biológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 75. p.; Abstract
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 17. 09:25
Utolsó módosítás: 2021. ápr. 13. 12:24
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/22505
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet