Role of some N-containing compounds in chilling tolerance of maize

Páldi Emil: Role of some N-containing compounds in chilling tolerance of maize. In: Acta biologica Szegediensis, (46) 3-4. pp. 99-100. (2002)

[thumbnail of 20-paal.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
20-paal.pdf

Letöltés (319kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The paper reports on the effect of low temperature on the synthesis of a number of N-containing compounds in five inbred maize lines with different degrees of chilling tolerance. The compounds analysed are used as stress markers on the basis of their response to abiotic stress factors. The aim of the experiments was to obtain a better understanding of the role of these compounds in maize chilling tolerance. The results indicate that changes of various magnitudes occur in the quantities of putrescine, agmatine, glycine-betain and proline as the result of chilling treatment. The quantitative changes are correlated with the chilling tolerance of the given inbred maize lines. The alternative pathway of polyamine synthesis plays a substantial role in the development of the defence mechanism against low temperature.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Abiotic environmental stress; Proceedings of the 7th Hungarian Congress on Plant Physiology
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Acta biologica Szegediensis
Dátum: 2002
Kötet: 46
Szám: 3-4
ISSN: 1588-385X
Oldalak: pp. 99-100
Nyelv: angol
Konferencia neve: Hungarian Congress on Plant Physiology, 7., 2002, Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/39245/
Kulcsszavak: Természettudomány, Biológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 100. p.; Abstract
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 17. 09:25
Utolsó módosítás: 2021. ápr. 13. 12:24
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/22516
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet