An evaluation of the antioxidant abilities of Allium species

Stajner Dubravka; Szőllősi Istvánné Varga Ilona: An evaluation of the antioxidant abilities of Allium species. In: Acta biologica Szegediensis, (47) 1-4. pp. 103-106. (2003)

[thumbnail of 47103.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
47103.pdf

Letöltés (101kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

In the present study we investigated antioxidative properties of leaves of different wild (Allium flavum L., Allium sphaerocephalum L., Allium atroviolaceum Bois., Allium vienale L., Allium scorodoprasum L.) and grown (Allium nutans L., Allium fistulosum L., Allium vienale L., Allium pskemense B. Fedtsch, Allium schenoprasum L., Allium cepa L., Allium sativum L.) Allium sorts were investigated. Activities of antioxidant enzymes (superoxide dismutase, catalase, peroxidase, glutathione peroxidase), quantities of malonyldialdehyde superoxide and hydroxyl radicals and reduced glutathione and also the content of total flavonoids, chlorophylls a and b, carotenoids, vitamin C and soluble proteins were determined. Our results indicate that leaves of grown Allium sativum L., Allium cepa L., Allium vineale L., Allium fistulosum L. and Allium nutans L. and wild Allium flavum L. and Allium ursinum L. exibited high antioxidant activites.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Symposium
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Acta biologica Szegediensis
Dátum: 2003
Kötet: 47
Szám: 1-4
ISSN: 1588-385X
Oldalak: pp. 103-106
Nyelv: angol
Konferencia neve: Free Radical Research, 2002, Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/39246/
Kulcsszavak: Természettudomány, Biológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 106. p.; Abstract
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 17. 09:25
Utolsó módosítás: 2021. ápr. 13. 11:55
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/22614
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet