Changes in cyclic hydroxamic acid content of various rye varieties for the effect of abiotic stress

Makleit Peter: Changes in cyclic hydroxamic acid content of various rye varieties for the effect of abiotic stress. In: Acta biologica Szegediensis, (49) 1-2. pp. 103-104. (2005)

[thumbnail of 49103.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
49103.pdf

Letöltés (46kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

According to our opinion cyclic hydroxamic acids (cHx-s) are stress metabolites. For the effect of stress the level of cHx rises and through their various biological effects the cHx-s prevent the plants from the harmful influences of stress. In these experiments I examined the changes in cHx-content of rye plants (Secale cereale and S. cereanum varieties). The plants were grown in nutrient solution and were treated with 100mM NaCl. My hypothesis in the case of shoots was proved: the cHx-content of shoots of all varieties changed according to stress syndrome. I could not demonstrate early decrease in cHx-content of roots, but I suppose that it had occurred before my first observation.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Stress biology; Proceedings
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Acta biologica Szegediensis
Dátum: 2005
Kötet: 49
Szám: 1-2
ISSN: 1588-385X
Oldalak: pp. 103-104
Nyelv: angol
Konferencia neve: Hungarian Congress on Plant Physiology, 8., 2005, Szeged, Hungarian Conference on Photosynthesis, 6., 2005, Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/39248/
Kulcsszavak: Természettudomány, Biológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 104. p.; Abstract
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 17. 09:24
Utolsó módosítás: 2021. ápr. 13. 11:07
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/22694
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet