Baktériumkészítmény alkalmazásának hatása konténerben nevelt szamóca (Fragari A X Ananassa CV. Joly) terméshozamára

Mihálka Virág; Palkovics András; Király Ildikó: Baktériumkészítmény alkalmazásának hatása konténerben nevelt szamóca (Fragari A X Ananassa CV. Joly) terméshozamára. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (12) 3. pp. 89-95. (2017)

[thumbnail of jelenkori_012_003_089-095.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_012_003_089-095.pdf

Letöltés (2MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Absztrakt: Különböző mikrobiológiai készítmények termésnövelő szerként történő alkalmazása lehetővé teheti az alkalmazott kemikáliák mennyiségének csökkentését. Kevés publikációt találunk azonban kereskedelmi forgalomban levő mikrobiológiai készítmények hatásairól. Vizsgálataink célja, hogy kontrollált kísérletek beállításával állapítsuk meg, milyen hatást fejt ki a különböző növényi növekedést serkentő rizobaktérium törzseket tartalmazó baktériumkészítmények alkalmazása szamócatermesztésben. Jelen előkísérletünkben tenyészedénybe, tőzeggel kevert komposztba ültetett szamócanövények közegét BactoFil B-10 (Agrobio) készítménnyel kezeltük, három különböző koncentrációban (1,5 l/ha, 15 l/ha, 30 l/ha), két ismétlésben. Eredményeink alapján, konténerben alkalmazva, rövidtávon csak a legmagasabb koncentráció (30 l/ha) kijuttatása esetén mutatkozott számottevő növekedés a terméshozamban. Abstract: Application of different microbial products for yield enhancement might allow the decrease of the amount of applied chemicals. There are not many experiments tough published on testing the effects of commercial microbial products under controlled conditions. The aim of our studies is to investigate the effect of microbial products, containing different plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) strains on strawberry. In this preliminary experiment the growing medium of strawberry was treated with different concentrations (1,5 1/ha, 15 1/ha, 30 1/ha) of Bactofil B-10 (Agrobio) in two repeats. Based on our results only the highest concentration (30 1/ha) of Bactofil B-10 resulted significant increase in the yield of strawberry.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Dátum: 2017
Kötet: 12
Szám: 3
ISSN: 1788-7593
Oldalak: pp. 89-95
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/54751/
Kulcsszavak: Szamócatermesztés, Gyümölcstermesztés, Mikrobiológia
Megjegyzések: Illusztrációval ; Bibliogr.: p. 94-95. ; Összefoglalás magyar és angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2018. júl. 24. 10:13
Utolsó módosítás: 2021. jan. 26. 12:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/54852
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet