Zöldségalapú probiotikus készítmények egészségvédő komponenseinek vizsgálata

Szabó Gergely Tibor; Bujna Erika; Fodor Marietta; Papp Nóra; Stefanovits-Bányai Éva; Stéger-Máté Mónika; Furulyás Diána: Zöldségalapú probiotikus készítmények egészségvédő komponenseinek vizsgálata.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2017_490-495.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2017_490-495.pdf

Letöltés (552kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a funkcionális élelmiszer kifejezés egyre nagyobb teret hódít, azonban szervezetünk számára szükséges probiotikumok bevitele nem minden ember számára történhet azonos úton. Azok számára, akik laktózintoleranciával vagy tejcukor érzékenységgel élnek együtt, a tej alapú probiotikus készítmények fogyasztása nem egy járható út, így számukra alternatív megoldást kell biztosítani. Kísérletünk során három kereskedelmi forgalomban kapható zöldséglevet (paradicsomlé, sárgarépalé, céklalé) vizsgáltunk, melyek mindegyikét probiotikus Bifidobacterium lactis Bb-12 törzzsel oltottunk be, majd 3 hetes tárolási kísérlet alatt vizsgáltuk az antioxidáns hatású vegyületek mennyiségét három különböző módszerrel. Mértük a polifenol tartalmát (TPC), troloxra vonatkoztatott (TEAC) és vasredukálóképességen alapuló (FRAP) antioxidáns kapacitását. Az eredmények kiértékelése után megállapítható, hogy a vizsgált módszerekkel a legtöbb esetben az antioxidáns hatású összetevőkben nem mutatható ki szignifikáns változás a fermentálást követően, valamint a céklalé kiemelkedően nagy mennyiségű antioxidáns tulajdonságú komponenseket tartalmaz, melyet a fermentálás után kisebb csökkenést mutatva, de továbbra is jelentős mennyiségben őriz meg.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2017
Kötet: 23
ISBN: 978-963-306-563-1
Oldalak: pp. 490-495
Konferencia neve: International Symposium on Analytical and Environmental Problems (23.) (2017) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/55894/
Kulcsszavak: Egészséges életmód, Analitikai kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 494-495. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. jan. 03. 11:03
Utolsó módosítás: 2022. aug. 08. 15:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/56256
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet